Novi šampioni među pušipelima na Urbanovu, a vinima Međimurja i nagrade s Decantera

Branimir Jakopić

Uz jubilarno 20. Urbanovo, festival vina, održan od 17. do 19. svibnja u Štrigovi u Međimurju u sklopu kojeg je održan i 11. Festival Pušipela, a nastupilo je 24 vinara i 12 izlagača vinarsko-vinogradarske opreme, te gosti Agronomski fakultet i grupa Lendwines iz Slovenije u kojoj su mladi lendavski vinari Bojan Kulčar, Simon Vuk i Peti Laller dodijeljene su i zaslužene nagrade.
Nakon ocjenjivanja šampion u kategoriji vina redovite berbe je Pušipel Mađerka 2018. obitelji Cmrečnjak iz Svetog Urban, a šampion pjenušaca je Penina Šipon Brut 2017. Egona Krampača iz Gornje Bistrice iz Slovenije.
U kategoriji ostalih sorata kod predikatnih vina šampion je Graševina, izborna berba prosušenih bobica 2015. Branimira Jakopića iz Železne gore, a u kategoriji redovite berbe Chardonnay 2018. vinarije Matočec iz Đurđevca.Branimir Jakopić već dugo dobiva nagrade u zemlji i u svijetu. Na najvažnijem ocjenjivanju vina u svijetu, Decanter u Londonu 2017. dobio je zlato za Graševinu koja je pobijedila i ove godine na Urbanovu. Jakopićev Pušipel Prestige 2015. bio je prošle godine šampion i u Gornjoj Radgoni u Sloveniji u kategoriji predikatnih vina.
Jakopić ima 14 hektara vlastitih vinograda a s još 2,5 hektara otkupljuje grožđe. Osim Pušipela i Graševine tu su i Sauvignon, Ranjski rizling, Silvanac zeleni, Muškat žuti i Couvee Cabernet Sauvignon, Shiraz i Merlot. Obitelj Jakopić u kuriji Terbotz u restoranu priprema autohtona međimurska jela, meso iz tiblice, kosanu mast, pretepenu juhu, turoš(suhi sir s paprikom), međimursku gibanicu( orasi, mak, sir i jabuka) i druga jela.

Sjajne vijesti iz Londona

Dva dana nakon Urbanovog stigle su vijesti iz Londona. Na ovogodišnjem Decanteru Jakopić je dobio srebro za Graševinu kasnu berbu 2012., 92 boda i za Pušipel Classic 2016., 93 boda.
Dobre vijesti stigle su iz Londona i u vinariju DGA Pjenušci iz Štrigove. Pjenušac Sibon Brut dobio je srebro i postigao 93 boda a Sibon Extra Brut s 88 boda postao je brončan.
Kušalo se i vina Dvanajščak-Kozol, Preiner, Cmrečnjak, Turk, Kocijan, Kerman, Tomšić, Horvat, Nemec, Solum, Munđarov brijeg, Kojter, Podrum Štrigova, Novak Alojz, Novak Boris, Lovrec, Knehti Medenjak, Hažić, Štampar, Kunčić i Kossi. Predsjednik Udruge vinogradara i vinara Međimurja "Hortus Croatiae" David Štampar je među ostalim rekao: "Ove godine naglasak smo dali i na učenje Rudolfa Steinera te ukazivanje na važnost ekološke i bio dinamičke proizvodnje."  Dani otvorenih podruma u Međimurju održani su 24. i 25. svibnja tijekom kojih su brojni vinoljupci posjetili pojedine vinarije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.