Šampion 51. izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini je traminac, Josipa Rajakovića iz Krašića

51.IZLOŽBA VINA ZELINA

Ukupno 300 uzoraka vina pristiglo je na 51. ocjenjivanje vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini, a tri komisije u dva dana odlučile su o dodijeli sedam velikih zlatnih, 87 zlatnih, 120 srebrnih i 50 brončanih odličja uz 5 priznanja i 31 odbačeni uzorak. Po sortama prednjačila je graševina i mješavina bijelih sorti, a slijedili su sauvignoni, pa rajnski rizling i chardonnay, muškat žuti, pinot bijeli i silvanac zeleni, traminac, manzoni, škrlet, muškat otonel, kerner, neuburger i rizvanac. A od crnih vina frankovka, pinot crni, cabernet sauvignon, zweigelt, merlot, sirah...

Šampion izložbe je traminac, izborna berba prosušenih bobica Josipa Rajakovića, berba 2017.

Ocjenjivana je i autohtona sorta Kraljevina, čak 21 uzorak, a pobjednik je neprikosnovena kraljevina OPG-a Puhelek Purek. Šampion izložbe je traminac, izborna berba prosušenih bobica Josipa Rajakovića, berba 2017. Nagrada za najbolje ocijenjen vizualni identitet boce Dragutin Stražimir pripala je vinu Roze, Kutjevo, a uz nagradu ide i skulptura Ivana Antolkovića. Nagrada „Ljerka Rabuzin“ za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina pripala je OPG-u Puhelek Purek Stjepan, berba 2018..


Nagrada Milan Pažić za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino dobio je sauvingon OPG-a Puhelek Purek Stjepan. Najbolje ocijenjeno voćno vino je vino od sibirske borovnice OPG-a Žabić Matija, a nagrada za najbolje ocijenjeno suho bijelo vino sjeverozapadne Hrvatske je vino sauvignon, berba 2017. OPG-a Puhelek Purek Stjepana. Nagrada za najbolje bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera sjeverozapadne Hrvatske pripala je vinu pinot sivi, berba 2018. Vinarije Matočec, a za najbolje ocijenjeno crno vino vinu zweigelt, berba 2017. OPG-a Zaleznik.
Nagrada za najbolje ocijenjeno bijelo mirno suho vino Zagrebačke županije pripala je vinu sauvignon, berba 2017. OPG-a Puhelek Purek Stjepan, a za najbolje bijelo mirno vino s ostatkom šećera zagrebačke županije vinu traminac, berba 2017. Josipa Rajkovića, kojemu je pripala i nagrada za najbolje pjenušao vino Zagrebačke županije berba 2015., dok je njegovo vino traminac izbor prosušenih bobica, berba 2017. ujedno i šampion Zagrebačke županije. Nagrada za najbolje ružičasto i crno mirno vino pripala je vinu zweigelt, berba 2018. OPG-a Zaleznik, a za najbolje ocijenjeno vino iz posljednje godine berbe OG-u Jarec Kure.

Svečana dodjela 

Nagrade su dodijeljene na svečanosti upriličenoj uz degustaciju i prezentaciju nagrađenih vina 51. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske, 7. lipnja u sportskoj dvorani u Svetom Ivanu Zelina, a uz mnogobrojne vinare, nazočili su joj i predstavnici državnih, županijskih i gradskih vlasti, među kojima i župan Zagrebačke županije, te gradonačelnici i načelnici gradova i općina i domaćin gradonačelnik Hrvoje Koščec.
Uz izložbu održane su i radionice i stručna predavanja, a nakon svečane večeri i dodjele nagrada u petak u zabavnom programu nastupio je sastav Gazde. Subota je već po tradiciji bila rezervirana za obilazak vinskih podruma.

"Kraljica" je najbolja kraljevina

Uoči svečanosti razgovarali smo s gradonačelnikom Koščecom i nekoliko domaćih vinara. Ivana Puhelek Purek kao i njezina sestra bile su vinske kraljice Zagrebačke županije, a o ženama u vinarskoj branši rekla nam je da to više nije novost i da žene jednako pridonose obiteljima koje se time bave, ali za teže fizičke poslove uvijek su tu muškarci. Posebno ponosna bila je na pobjedničko zlatno odličje autohtonoj sorti kraljevine koja se na etiketi zove Kraljica jer i vino i dvije sestre pripadaju toj nobles vinskoj kraljevskoj obitelji.

U zelinskom kraju poznata je vinarija Kos Jurišić koja je dobilo zlatno odličje za muškat, a i druga su im vina nagrađena srebrom i broncom. U sklopu podruma je kušaonica vina za 50 ljudi, a uz vinograde je i seoski turizam - popularno izletište i restoran (Nespeš 8 b) u kojemu uz vina sivi pinot, muškat, kraljevinu gostima nude i izvrsne domaće delicije. A najponosniji na svoja odličja, a posebice na vino traminac izborne berbe prosušenih bobica koje je ovogodišnji šampion izložbe, bio je vinar Josip Rajaković iz Krašića, koji o svom šampionu kaže da je to njegova tajna.

Gradonačelnik Koščec - ponosan na kraljevinu

Gradonačelnik Hrvoje Koščec osvrnuo se na 50 – godišnju tradiciju te najznačajnije vinske manifestacije kontinentalne Hrvatske.Teško je bilo doći do broja 50 jer trebalo je zadovoljiti visoke kategorije. Prošle je godine stigao je za tu jubilarnu izložbu rekordan broj uzoraka, a i ove je stiglo 300 uzoraka. Ova je godina posebna po tome da je čak i više nagrađenih, što znači da je kvaliteta vina sve bolja. Za to je zaslužna i kontinuirana edukacija vinara, koji odlaze na izlete i u inozemstvo da vide nove trendove i tehnologije u podrumarstvu i vinarstvu. Izložba također nije samo izložba vina nego se paralelno rade i promocije. Održana je promocija knjige "Vinske spelancije i huncnutarija Svetoivanjcov i dotepencov", a održano je i predavanje o Kraljevini.


Bila je to promocija dugo zapostavljene kraljevine kao autohtone sorte koja je sve kvalitetnija i od koje se danas radi i pjenušac. Ona se ponovno vraća na vinske karte renomiranih restorana i vinoteka jer i projekt klonske selekcije nakon 15-ak godina provedbe daje izvrsne rezultate. Druga radionica bila je radionica sljubljivanja sira i vina od davnina, jer uz sireve i vino lakše klizi niz grlo, a imamo i subotnji maraton, dane otvorenih kleti i podrum članova udruge vinara i vinogradara Brina.

Turistička zajednica već spremna za novo događanje - Međunarodni viteški turnir, 15. lipnja

Marinka Zubčić, direktorica Turističke zajednice jedna je od onih koji su uvijek najangažiraniji u organizacijama događanja, a vinska izložba, kako ističe, jedan je od najzahtjevnijih oranizacijskih poslova. Tradicija je to koja je otpočela još 1860. godine, kada je u Zelini održana prva izložba vina, a u kontinuitetu se i danas održala punih pola stoljeća i više. Ali sličnih događanja i tradicije ne nedostaje ni u drugim segmentima života Zelinčana pa tako za zelinsku turističku zajednicu posla ne nedostaje. Nakon vina na red ponovo dolaze i svetoivanjski vitezovi, pa se tako već 15. lipnja održava i 15. međunarodni viteški turnir, u sklopu Gradskog muzeja, koji također iz godine u godinu privlači i sve više kostimiranih skupina i posjetitelja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.