Ocjenjivanjem uzoraka najavljen drugi međunarodni Festival frankovke u Feričancima

Ocjenjivanjem uzoraka najavljen drugi međunarodni Festival frankovke u Feričancima

Tko će biti novi šampion doznat će se 28. rujna u Feričancima, malom slavonskom mjestu poznatom po nagrađivanim frankovkama vinarije Feravino, koja ih osim u Europu izvozi u Meksiko i Karibe

Ocjenjivanjem uzoraka započele pripreme za drugi Festival frankovke koji će se održati 28. rujna u Feričancima, malom slavonskom mjestu nadaleko poznatom po ovoj sorti. U njegovom središtu podrumi su Feravina, poznate vinarije koja je ovoj sorti posvetila veliku pozornost, pa frankovke s njezinim potpisom osvajaju nagrade širom svijeta. Njihovu vrhunsku kvalitetu nisu prepoznali samo u Europi nego i u dalekom Meksiku i Karibima.

Upravo se u jedinstvenom ambijentu Starog podruma Feravina okupilo birano društvo enologa i vinskih stručnjaka na ocjenjivanju uzoraka frankovke kojim se najavilo još jedno izdanje međunarodnog vinskog festivala u Feričancima.

„Već smo prošle godine, kada je pristiglo 48 uzoraka, dobili širu sliku u kojim sve smjerovima ide frankovka. Riječ je o sorti velikog potencijala, što potvrđuje i sve više vinarija koje prijavljuju svoja vina na ocjenjivanje, pa ove godine imamo čak 64 uzorka iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije“, ističe Matjaž Lemut, koji je drugu godinu predsjednik ocjenjivačke komisije. Ovaj poznati enolog iz Slovenije vanjski je suradnik vinarije Feravino, pa se u Feričancima osjeća kao kod kuće. Kaže kako je u ovom dijelu Slavonije atmosfera kreativna i poticajna.

„A kako i ne bi bila među tolikim vinogradima frankovke i graševine u prekrasnom okruženju šuma na Krndiji“, zaključuje Lemut. 

„Promocija frankovke vrlo je važna jer je ona i dalje nepravedno zapostavljena u svijesti potrošača na domaćem tržištu. U želji da to promijenimo, intenzivno radimo na promociji ove sorte, organiziramo degustacije i sudjelujemo na ocjenjivanjima, a iznimno nam je drago što je napokon ova sorta dobila međunarodni festival i to baš u Feričancima u kojima daje sjajne rezultate“, istaknuo je Luka Vrga, član uprave Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino. A hoće li ponovo frankovka ove vinarije osvojiti šampionsku titulu, doznat ćemo u rujnu na feričanačkom festivalu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.