Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Gospiću nazočio proslavi završetka zgrade Središnje pismohrane zemljišnih knjiga Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Gospiću nazočio proslavi završetka zgrade Središnje pismohrane zemljišnih knjiga Republike Hrvatske

Investicijom vrijednom četiri milijuna eura trajno će se, na jednom mjestu, zaštititi vrijedna arhivska građa. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Gospiću na obilježavanju završetka radova zgrade Središnje pismohrane zemljišnih knjiga Republike Hrvatske koja će sadržavati glavne knjige i knjige položenih ugovora te zbirke isprava. „Investiciju vrijednu četiri milijuna eura realiziralo je Ministarstvo pravosuđa i uprave uz kredit Svjetske banke“, naglasio je premijer.

Središnja pismohrana smještena je u zgradi bivšeg vojnog skladišta Matras u Gospiću, velika je preko 2.000 m2 i u nju će stati čak 17 km zemljišnih knjiga iz cijele Hrvatske.

Radovi na zgradi koja je izgrađena prema svim standardima čuvanja arhivske građe započeli u travnju 2022. godine, a ovom će se investicijom zaštititi vrijedna arhivska građa te će se, što se tiče papira i prostora, rasteretiti svi sudovi u Republici Hrvatskoj.

„Na jednom mjestu imamo sve dokumente i kada će bilo tko iz bilo kojeg drugog kraja Hrvatske trebati određeni podatak, uputit će zahtjev ovdje u Gospić, gdje će se dokumenti skenirati i dati zainteresiranim strankama“, poručio je Plenković, čestitavši ministru Malenici, županu Petryju te potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu.

U pismohrani će se otvoriti 16 novih radnih mjesta

U pismohrani će se, osim glavnih knjiga i knjiga položenih ugovora, čuvati i zbirke isprava koje će biti dostupne elektroničkim putem.

Zgrada je opremljena najsuvremenijim sustavima poput NVEC-a za gašenje arhiva kojim će se osigurati sigurnost i zaštita važnih dokumenata, a za potreba rada, u sklopu pismohrane planira se zaposlili 16 djelatnika. 

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.