Počinju radovi na Trgu Pravde vrijedni 170 milijuna eura

Počinju radovi na Trgu Pravde vrijedni 170 milijuna eura

“Prva faza izgradnje, vrijedna 170 milijuna eura, gdje će za par godina biti Visoki upravni sud, Upravni sud, Visoki trgovački sud, Trgovački sud, Pravosudna akademija i Centar za mirenje”, rekao je. premijer i dodao kako će tu biti i parkiralište s čak 1300 parkirnih mjesta.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti otvorenja na Trgu Pravde u Zagrebu, nakon što je sudjelovao u svečanom puštanju u rad novog uređaja za magnetsku rezonancu te obilasku novouređenih prostorija Odjela za radiologiju i obnovljenih prostorija " Turina" bolnički objekt nakon građevinske obnove od potresa u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Drago mi je što će se na Trgu pravde graditi novi centar pravosudnih institucija, rekao je premijer u obraćanju nazočnima. 
Istaknuo je kako je prva faza izgradnje vrijedna 170 milijuna eura, gdje će za nekoliko godina biti Visoki upravni sud, Upravni sud, Visoki trgovački sud, Trgovački sud, Pravosudna akademija i Centar za mirenje.
Dodao je kako to znači da politika izgradnje bolje infrastrukture u Hrvatskoj, hrvatskom pravosuđu i Gradu Zagrebu dobiva potpuno novu dimenziju.

Podsjetio je da je prije godinu i pol dana otvorena nova zgrada na Trgu Pravde, gdje su zemljišne knjige, a naveo je i još neke projekte, poput Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u koju je uloženo 22 milijuna eura, te zaključio da uz postpotresna ulaganja u zdravstvenu i obrazovnu infrastrukturu, ovo predstavlja još jednu veliku investiciju, ali u pravosudnu infrastrukturu.

Centralizirati i što više digitalizirati

Premijer je poručio da do kraja ovog desetljeća smatra bitnim tri točke, a prva je završiti sve infrastrukturne projekte u Gradu Zagrebu te što više centralizirati, digitalizirati i organizacijski pojednostaviti koliko je moguće. S tim u vezi posebno je istaknuo buduće parkiralište s 1300 parkirnih mjesta. Druga točka je ulaganje u materijalna prava zaposlenih u pravosuđu.

Podsjetio je na nove izmjene zakona koje se odnose na plaće sudaca i državnih odvjetnika koje su sada, kako je rekao, ujednačenije i kvalitetnije nego što su bile prije.
"To je posebno važno jer je vaša uloga biti neovisan i nepristran te djelovati u skladu sa zakonom", rekao je.

Treće, rekao je da gradimo državu u kojoj je načelo ustavnosti i poštivanja Ustava i vladavine prava glavno načelo kojim se Vlada rukovodi, a za to su potrebni kvalitetni propisi.
Istaknuo je kako je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju doživjela golemu transformaciju, prilagodbu naših zakona pravnoj stečevini Unije te je to najzahtjevniji zadatak u procesu pristupanja.

Izmjene temeljnih zakona za brže i bolje postupke

"Još je važnija faza provedbe, da se pravosuđe, pravosuđe, suci i svi mi prilagodimo širem pravnom okviru, praksi i doktrini Europske unije", rekao je premijer. i dodao da smo u prvih deset godina napravili velike korake.
Nastavio je kako je Vlada nedavno mijenjala temeljne zakone, poput Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o parničnom postupku i niza drugih temeljnih zakona, uočavajući nedostatke i nedostatke te ih mijenjajući.
“Želimo da postupci budu brži, učinkovitiji, da svi naši sugrađani koji žele ostvariti neko pravo to učine u razumnom roku i da se smanji broj predmeta koji dugo stoje i predstavljaju rak-ranu na percepciji. hrvatskog pravosuđa je reduciran", rekao je Plenković.

Kazao je da je sada u tijeku faza usavršavanja pravosudnog sustava, što znači kvalitetne institucije i vrlo educirane radnike. 
Isto tako propisi koji su relativno takvi da su nam prva identifikacija za stranog ulagača, da vidimo da je pravosudni sustav pouzdan i učinkovit, porezni sustav vidljiv i da olakšava položaj ulagača.
"To generira cijelu bit, a to je gospodarska aktivnost koju pravosuđe potiče da donese dodanu vrijednost cijelom hrvatskom društvu", zaključio je premijer. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.