KBC Rijeka dobio prvi novi linearni akcelerator, najsuvremeniji uređaj u javnom zdravstvu u Hrvatskoj

KBC Rijeka dobio prvi novi linearni akcelerator, najsuvremeniji uređaj u javnom zdravstvu u Hrvatskoj

Danas je svečano pušten u rad prvi novi linearni akcelerator u KBC-u Rijeka, vrijedan više od tri milijuna eura osiguranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da to za onkološke pacijente znači dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu skrb sukladno Nacionalnom strateškom okviru protiv raka, a za djelatnike bolje uvjete rada i veće zadovoljstvo kao rezultat boljih ishoda liječenja pacijenata.  
Naglasio je da je riječ o značajnom reformskom postignuću u dosad najvećem projektu implementacije najmodernijih uređaja za onkološke pacijente u javnom zdravstvenom sustavu.

 U NPOO-u osigurano 85 milijuna eura za 21 linearni akcelerator

Sve navedeno, istaknuo je ministar, realiziramo zahvaljujući sinergiji Vlade i Ministarstva zdravstva putem NPOO-a u sklopu kojeg smo osigurali čak 85 milijuna eura za 21 linearni akcelerator i popratnu opremu čime osnažujemo i unaprjeđujemo javni zdravstveni sustav kroz jedinstvenu radioterapijsku mrežu institucija i omogućujemo jednako kvalitetnu terapiju našim pacijentima u svakom dijelu Hrvatske.  
Pored svih standardnih opcija ove kategorije medicinske opreme, prvi novi linearni akcelerator u KBC-u Rijeka sadrži i stereotaksijsku radioterapiju (SBRT) s priborom te osigurava izrazito preciznu, slikovno vođenu terapiju zračenjem najnovije generacije za liječenje tumora i lezija u različitim dijelovima tijela. Linearni akcelerator smješten je u novoizgrađenom prostoru, tzv. bunkeru, koji je projektiran i izgrađen u ekstenziji prostora Klinike za tumore KBC-a Rijeka.
 
Novi uređaj predstavlja vrhunac moderne tehnologije i jedan od najvećih iskoraka u suvremenoj kliničkoj praksi
 
„Danas je inauguriran prvi od tri linearna akceleratora iz ciklusa obnove radioterapijske opreme u KBC-u Rijeka koji je upravo u tijeku i koji osim iznimno velike materijalne vrijednosti donosi i mjerljive nove funkcionalne iskorake. Novi uređaj koji je stavljen u punu funkciju predstavlja vrhunac moderne tehnologije i u sebi donosi sve napredne opcije koje moderna radioterapijska struka danas poznaje", kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.
Istaknuo je da je riječ o jednom od najvećih iskoraka u suvremenoj kliničkoj praksi zdravstvenog sustava naše šire regije koji zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu zdravstva na ovaj način donosi najviši standard, kvalitetu i dostupnost najsuvremenijih metoda onkološkog liječenja. Ravnatelj je zahvalio Ministarstvu zdravstva i ministru Berošu na zajedničkom radu u realizaciji ovog povijesnog projekta.
 
Jačanje javnog zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu
 
Kada se sagleda vrijednost cijele investicije financirane iz NPOO-a u KBC Rijeka, govorimo o više od 12 milijuna eura osiguranih bespovratnih europskih sredstava, a uključuje: 3 nova linearna akceleratora i CT simulator, komplet dozimetrijske opreme i 4 kompleta fiksacijske opreme.
 
"Uz nove linearne akceleratore, ukupno ćemo u javnom zdravstvenom sustavu imati 25 linearnih akceleratora što je 6,5 uređaja na milijun stanovnika čime premašujemo EU prosjek. U širem kontekstu javni zdravstveni sustav dodatno je opremljen mrežom od 1400 medicinskih uređaja novije proizvodnje, od kojih su značajna posljednja, nova ulaganja 8 MR uređaja, 2 PET CT-a i 12 modernih CT uređaja", rekao je Beroš, naglasivši da je Vladina politika usmjerena na jačanje javnog zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu.
 
Izvor: MIZ/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.