HNB: Nova prigodna kovanica od dva eura s motivom varaždinskog Starog rada u optjecaju od 2. srpnja

HNB: Nova prigodna kovanica od dva eura s motivom varaždinskog Starog rada u optjecaju od 2. srpnja
Hrvatska narodna banka (HNB) najavila je puštanje u optjecaj prigodne kovanice od dva eura u sklopu serije "Hrvatski gradovi" s motivom znamenite tvrđave u Varaždinu. Kovanica će biti dostupna javnosti od 2. srpnja, a moći će se nabaviti na šalterima poslovnih banaka i blagajni HNB-a.

Na nacionalnoj strani prigodne kovanice nalazi se prikaz osnovnog motiva tvrđave "Stari grad Varaždin", koja je bila jedan od osnovnih motiva i na naličju novčanice od pet kuna. Kovanica će biti izdana u količini od 200.000 komada. Autor likovnog rješenja kovanice je akademski kipar Stjepan Divković, a kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca. Prigodna eurokovanica, osim numizmatičkog značaja, ima i status optjecajne kovanice te se ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se navedena prigodna kovanica moći nabaviti za nominalnu vrijednost od dva eura.

Građani će moći nabaviti kovanicu od 2. srpnja 2024. na šalterima poslovnih banaka i blagajni HNB-a u Jurišićevoj 17, radnim danima od 8:30 do 15:30 sati. U prvim tjednima nakon izdavanja, na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po osobi kako bi bile dostupne što većem broju građana. HNB preporučuje poslovnim bankama da omoguće zamjenu do najviše pet eurokovanica po osobi.

Za one koji su zainteresirani za prigodnu kovanicu od dva eura u posebnim pakiranjima, Hrvatska kovnica novca pripremila je posebne ponude te se savjetuje posjetiti njihovu internetsku stranicu za dodatne informacije.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.