Uz njihovu će pomoć tvrtke smanjiti troškove energije – tvrtka Nano Energies Hrvatska započela s pružanjem usluga prvim korisnicima

Uz njihovu će pomoć tvrtke smanjiti troškove energije – tvrtka Nano Energies Hrvatska započela s pružanjem usluga prvim korisnicima

Nakon što je uspješno privukla prvu skupinu korisnika, tvrtka Nano Energies, koja se bavi optimizacijom proizvodnje i potrošnje električne energije za poslovne korisnike i uravnoteženjem mreže, započela je s radom u Hrvatskoj. Njezini su prvi korisnici bioplinska postrojenja i postrojenja na biomasu, koja su sada dio tvrtkine virtualne elektrane s gotovo 20 MW fleksibilne električne energije.

„Svojim korisnicima možemo pomoći da smanje troškove energije za 10 – 30 posto, a da pritom ne moraju transformirati svoje svakodnevno poslovanje. Naše djelovanje korisnici niti ne primjećuju jer se cijeli postupak odvija automatski. Za tvrtke koje rade danonoćno i čija potrošnja energije varira, ušteda na troškovima može biti i veća“, objašnjava Dominik Maričević, Country Manager tvrtke Nano Energies Hrvatska.

Osnova rješenja koje tvrtka Nano Energies donosi na hrvatsko tržište jest agregiranje fleksibilne elektroenergetske imovine, što predstavlja jedan od ključnih elemenata učinkovitog upravljanja energijom u doba krize i neizvjesnosti. Nadalje, osim što omogućuje pametno upravljanje proizvodnjom i potrošnjom električne energije, doprinosi smanjenju operativnih troškova. Tvrtka Nano Energies uz pomoć vlastitih hardverskih i softverskih rješenja povezuje brojne manje i veće proizvođače i potrošače električne energije u pametni sustav pod središnjim upravljanjem. Taj sustav zatim djeluje kao jedna velika virtualna elektrana i omogućuje da korisnici smanje svoje ukupne troškove i istovremeno pomaže da nacionalna mreža ostane uravnotežena. Uravnoteženjem mreže tvrtka otvara vrata značajnijoj uporabi energije iz obnovljivih izvora, s obzirom na to da je njihova proizvodnja promjenjiva i ovisi o vremenskim prilikama pa stvara neravnotežu u elektroenergetskom sustavu.

Kako bi elektroenergetska mreža bila stabilna, tj. kako bi se spriječili prekidi u napajanju električnom energijom, proizvodnja električne energije u svakom trenutku mora biti jednaka potrošnji. Tvrtka Nano Energies uložila je u vlastito softversko rješenje kako bi omogućila komunikaciju sa sustavima za dispečiranje Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS). Time je, u slučaju potrebe za uravnoteženjem mreže, moguće posredovanje u komunikaciji s uređajima koji su objedinjeni u virtualnoj elektrani tvrtke Nano Energies Hrvatska.

Među ključnim korisnicima je i Energija Gradec koja kao najveći proizvođač električne energije iz bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj čini petinu ukupne domaće proizvodnje te vrste energije. Energija Gradec sa svojih pet bioplinskih postrojenja ima dozvolu za proizvodnju energije iz 9,8 MW ukupno instaliranih kapaciteta, a godišnje proizvede oko 80.000 MWh električne energije.

“Najveća prednost ove partnerske suradnje je dodatna zarada koja se postiže kroz uravnoteženje elektroenergetskog sustava u slučajevima kada u mreži nastane višak električne energije. Za reakcije uravnoteženja u takvim situacijama, Nano Energies stalno na raspolaganju ima naše fleksibilne kapacitete koje može aktivirati, a nas isključiti iz mreže na maksimalno dva sata. Budući da nam je vrijeme u kojem  nas aktiviraju zapravo plaćeno odnosno nemamo troškova zaustavljanja, riječ je o modelu zahvaljujući kojemu ostvarujemo dodatne uštede i možemo raditi učinkovite planove. Tako smo uz pomoć tvrtke Nano Energies napravili i značajan iskorak prema održivom upravljanju resursima” – kaže Krešimir Milorad, predsjednik Uprave Energije Gradec.

Zahvaljujući dozvoli koju joj je ujesen 2021. godine izdala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), tvrtka Nano Energies Hrvatska postala je jedna od prvih koji su zakonski i u potpunosti ušli na hrvatsko tržište i predstavili uslugu virtualne elektrane. Ukratko, to znači da tvrtka može upravljati opremom svojih korisnika na daljinu, a da pritom nije njihov opskrbljivač električnom energijom. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.