Luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse II, izgrađen za naručitelja MKM Yachts, završen u Brodogradilištu 3. maj tri mjeseca prije roka

Luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse II, izgrađen za naručitelja MKM Yachts, završen u Brodogradilištu 3. maj tri mjeseca prije roka

Luksuzni polarni kruzer Scenic Eclipse II, koji je izgrađen za naručitelja MKM Yachts, članicu australske grupacije Scenic, završen je u Brodogradilištu 3. maj tri mjeseca prije roka, a jučer je održana i prigodna svečanost uoči njegova isplovljavanja na prvu plovidbu. Svečanosti su prisustvovali su predsjednik Vlade  Andrej Plenković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, vlasnik Scenic Grupe Glen Moroney, direktor MKM Yachts Saša Čokljat te direktor brodogradilišta 3. maj Edi Kučan.
Riječ je o brodu vrijednom gotovo 170 milijuna eura, čija je izgradnja počela u svibnju 2021. godine, a u more je porinut u lipnju 2022. godine. Zajedno su ga gradili tvrtka MKM Yachts, podružnica australske grupacije Scenic u Hrvatskoj, i 3. maj kao podugovaratelj, koji je gradio trup broda.
To je najnoviji brod u floti Scenic grupe, posve je izgrađen u Hrvatskoj, a u 3. maju je bio prva novogradnja nakon krizne četiri godine.Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je svima koji su radili na izgradnji broda, istaknuvši pritom da ponovno svjedočimo uspjehu i brendiranju hrvatske brodogradnje, upravo u izgradnji polarnih kruzera, kao i doprinosu hrvatskoj proizvodnji i izvozu.
''Povjerenje koje smo uspostavili proteklih nekoliko godina te poduzetnički duh i vizija iznjedrili su još jedan biser u smislu hrvatske brodogradnje. To je ogroman doprinos i hrvatskoj industriji i hrvatskom izvozu, rekao bih – pameti, iskustvu i znanju svih vas koji se bavite brodogradnjom u svim aspektima'', poručio je na svečanosti premijer Plenković.
Istaknuo je, također, kako je posebno važno da "50 posto inputa u brodu čine hrvatske ruke, proizvodi ili usluge", a dovršetak ovakvog sofisticiranog i kompleksnog broda tri mjeseca prije predviđenog roka ogroman je uspjeh na kojem treba čestitati svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Moroney: Brod su gradili kvalitetni hrvatski brodograditelji

I vlasnik Scenic Grupe Glen Moroney zadovoljan je što je brod izgrađen prije roka te je naglasio kako je riječ o izuzetno sofisticiranom brodu na kojemu su radili kvalitetni hrvatski brodograditelji. 
''Izgradnja brodova linije Scenic je gotova, ali se planira izgradnja nove vrste sofisticiranih brodova, Icon linije, o čemu smo komunicirali s Vladom i nadamo se dogovoru i uspješnoj suradnji'', rekao je Moroney.
Premijer Plenković je kazao kako je uvjeren da će, ako sve bude u duhu i partnerstvu kao i do sada, Vlada odlukama o jamstvima pratiti gradnju novoga broda, a vidjet će se koliko će ih biti. ''Ako bude kao do sada, to može biti i suradnja za puno godina unaprijed'', istaknuo je premijer. 
Brod Scenic Eclipse II je dugačak 168 metara, širok 21,5 metara, u skladu s ekološkim zahtjevima, ojačan za plovidbu svim morima.Može primiti 228 putnika u 114 kabina, imat će oko 200 članova posade, a bit će kategoriziran sa šest zvjezdica.
Ima devet restorana, dva helikoptera i podmornicu, a izgrađen je prema modelu izvornog luksuznog polarnog kruzera Scenic Eclipse, koji je 2019. godine izgrađen u pulskom Uljaniku.

Izvor: Hina / Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.