Vindija i učenici Prve gimnazije Varaždin aktivno kroje put prema održivoj budućnosti

Vindija i učenici Prve gimnazije Varaždin aktivno kroje put prema održivoj budućnosti
Prehrambena industrija Vindija u okviru ESG aktivnosti kompanije, aktivno se uključila u projekt Prve gimnazije Varaždin pod nazivom „Waste Management Project“, inicijative posvećene podizanju svijesti o odgovornom gospodarenju otpadom. U okviru projekta „Waste Management Project“, suradnja između Grupe Vindija i Prve gimnazije Varaždin pokazala se iznimno uspješnom.
Grupa Vindija aktivno je sudjelovala u realizaciji projekta kroz provedbu obrazovnih aktivnosti, postigavši značajno povećanje svijesti učenika o održivim praksama upravljanja otpadom. Osim što se uklapa u šire djelovanje ESG odjela Grupe Vindija, ovaj projekt predstavlja značajan korak prema ostvarivanju ciljeva postavljenih dobrovoljnim sporazumom o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane.Potpisanim sporazumom, Vindija i tvrtka Koka pridružile su se inicijativi Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske u sklopu projekta naziva „Zajedno protiv bacanja hrane“. 
Suradnja na projektu „Waste Management Project“ započela je u jesen 2023. kroz pažljivo osmišljene edukativne aktivnosti fokusirane na ESG tematiku za učenike Prve gimnazije Varaždin koji su se dublje upoznali s izazovima upravljanja otpadom i važnosti oblikovanja održive budućnosti. Tom je prigodom Tomo Hunjak iz Odjela za održivi razvoj i ESG poslovanje Grupe Vindija učenicima održao inspirativno predavanje na temu „Otpad od hrane – društvo i ti“, gdje je vodeći se primjerom Vindije kao vodeće prehrambene kompanije i učenika kao potrošača, približio izazove generirane otpadom od hrane te istaknuo ključne uloge različitih dionika u rješavanju ovog kompleksnog problema. 
Druga u nizu, održana je i radionica naziva „Tetra Pak – Circularity and Recycling“, tijekom koje je gospodin Tomo Hunjak, zajedno s Vindijinim strateškim partnerom Tetra Pakom, demonstrirao mehaničku uporabu papira iz višeslojne kartonske ambalaže Tetra Pak. Interaktivna radionica omogućila je učenicima uvid u tehničke karakteristike ambalaže koja već dugi niz godina doprinosi očuvanju kvalitete proizvoda Grupe Vindija.
Nadovezujući se na uspješne radionice, u planu su daljnje aktivnosti, uključujući edukativni posjet učenika Prve gimnazije Varaždin postrojenju vodeće prehrambene kompanije koji će učenicima pružiti priliku za produbljeno razumijevanje poslovanja Grupe Vindija, čime će dodatno obogatiti njihovo sudjelovanje u projektu. Grupa Vindija, kao tržišni lider u sektoru proizvodnje prehrambenih proizvoda, ovime snažno potvrđuje svoju predanost izgradnji održive budućnosti kroz kontinuiranu suradnju s lokalnom zajednicom, poput suradnje s Prvom gimnazijom Varaždin. Proaktivnim inicijativama usmjerenima na obrazovanje i podizanje svijesti kod mladih, Vindija aktivno sudjeluje u rješavanju ključnih pitanja poput upravljanja otpadom te potiče druge na preuzimanje aktivne uloge u očuvanju okoliša.Uključivanje mladih u inicijative za održivost pridonosi stvaranju kulture koja će trajati i nakon njihovog formalnog obrazovanja što dugoročno doprinosi stvaranju društva koje brine o okolišu.
Izvor: Vindija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.