Habijan: Država kroz dvije mjere može pomoći radnicima Varteksa

Habijan: Država kroz dvije mjere može pomoći radnicima Varteksa

Osiguranje dijela plaća radnicima Varteksa preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina te eventualno skraćivanje radnog vremena mjere su kojima država može pomoći radnicima, rekao je ministar Habijan. Naglasio je kako je na Upravi Varteksa da podnese zahtjev prema Agenciji da radnici do kraja tjedna dobiju svoje plaće.  Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan dao je izjavu za medije u Varaždinu, gdje je sudjelovao na Danu karijera Sveučilišta Sjever. Odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo se na aktualnu situaciju u privatnoj tvrtki Varteksu.  "Prošli tjedan našao sam se s predstavnicima sindikata gdje sam objasnio koje su mogućnosti s obzirom da je, ponavljam, riječ o privatnoj firmi, privatnom trgovačkom društvu. Naravno da kao Varaždinac, kao ministar gospodarstva i održivog razvoja želim komunikaciju s bilo kim tko se nađe u teškoćama", kazao je Habijan.

Na Upravi Varteksa da podnese zahtjev prema Agenciji kako bi radnici dobili plaće

Naglasio je kako svi uključeni moraju biti svjesni zakonskih okvira i koliko država može pomoći radnicima privatne tvrtke. Habijan je ponovio da su na tom sastanku predstavljene mjere kojim država raspolaže, a koje su dogovorene s Europskom komisijom. 
Riječ je o tome da možemo ići na mjeru putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina i možemo ići na jednu mjeru koju smo ispregovarali s Europskom komisijom, a tiče se skraćivanje radnog vremena, dodao je ministar. Naglasio je kako je na Upravi Varteksa da podnese zahtjev prema Agenciji da radnici do kraja tjedna dobe svoje plaće. "Nadam se da će Uprava Varteksa to doista učiniti. Na taj način bile bi osigurane tri plaće za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga postoji mogućnost korištenja mjere skraćivanje radnog vremena, ako će biti potrebno. To je ono što je u segmentu Ministarstva rada odnosno Vlada može napraviti", zaključio je ministar.

Svaki resor važan, odlučuje premijer

Upitan da komentira kako je premijer Andrej Plenković potvrdio njegov ostanak u Vladi, ali u drugom resoru, Habijan je odgovorio da je svaki resor jednako bitan i važan.  "Predsjednik Vlade je taj koji jedini može izvijestiti o tome tko su članovi nove Vlade. Prema tome sve ćemo vidjeti i znati ovaj tjedan", dodao je.  Na pitanje bi li mu više odgovaralo ministarstvo zaštite okoliša ili pravosuđe, Habijan je naglasio kako  je spreman za sve izazove.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.