Utjecaj 5G na zdravlje, znanstvenici pišu peticije, protesti diljem svijeta...

Utjecaj 5G na zdravlje, znanstvenici pišu peticije, protesti diljem svijeta...

Nažalost u našem okruženju dolazi do novog porasta elektromagnetskog (EM) zračenja s telekomunikacijskom mrežom pete generacije – 5G. Ta nova generacija osmišljena je kao telekomunikacijski sustav koji uključuje gustu mrežu baznih stanica najčešće postavljenih na krovovima, fasadama, ispred kuća, na stupovima javne rasvjete i sl. Sustav također uključuje i desetke tisuća satelita. Iz toga nije teško zaključiti da na planetu Zemlja jedva da će biti mjesta na kojem bi ljudi, životinje (uključujući ptice i pčele) i biljke mogli izbjeći umjetno stvoreno elektromagnetsko zračenje, čak do 100 puta veće nego li je danas.

Kad govorimo o postavljanju baznih stanica, treba napomenuti da smo navodno jedina zemlja u Europi u kojoj nije potrebna građevinska ili lokacijska dozvola za te zahvate. Treba također reći da se kriterije za postavljanje baznih stanica neprekidno ublažava. To, naravno, pogoduje telekomunikacijskim operaterima.

Kako je u drugim sredinama izvan Hrvatske? Većina njih je prepoznala opasnosti od EM zračenja i 5G mreže. U brošuri Sindikata Prosvjetitelj navodi se kako su brojni gradovi i pokrajine u svijetu već zaustavili 5G tehnologije. Tako npr. u Italiji to je učinilo 600 gradova i općina. Spominju se također Grčka, Belgija, Irska, Švicarska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Kanada. U Hrvatskoj to su učinili gradovi Hvar i Biograd na moru. U Bruxellesu ministrica zaštite okoliša Celine Fremault zabranila je primjenu 5G tehnologije, stavljajući tako zdravstvenu sigurnost građana iznad profita.

Znanstvenici i liječnici zahtijevaju obustavu 5G i pišu peticiju koju upućuju najvišim svjetskim organizacijama – UN-u, SZO, Vijeću Europe, vladama svih zemalja. Čini to gotovo 5.000 znanstvenika, 2.700 liječnika, 8.000 inženjera, skoro 10.000 psihologa, psihoterapeuta i socijalnih radnika. Do listopada 2020. godine peticiju je potpisalo više od 300.000 građana.

Evo što zapravo piše u peticiji: "Mi znanstvenici, doktori, organizacije za zaštitu okoliša i građani hitno pozivamo na zaustavljanje bežične tehnologije 5G (pete generacije) uključujući 5G iz svemirskih satelita. 5G će masovno povećati izloženost RF-u povrh zračenja koje emitiraju 2G, 3G i 4G telekomunikacijske mreže. RF zračenje je dokazano štetno za ljude i okoliš. Uvođenje 5G predstavlja pokus na čovječanstvu i okolišu koji se, prema međunarodnom pravu, definira kao zločin…“ (http://www.5Gspaceappeal.org ).

A koji su to negativni učinci na zdravlje? Prvi na udaru EM zračenja su koža i oči, a valovi prodiru i u unutrašnjost tijela. Niz znanstvenih radova pokazao je aspekt virusne replikacije, uključujući one koji su uključeni u širenje virusa, stimulirani su povećanim unutarstaničnim kalcijem [Ca2+] i oksidativnim stresom, povećanjem NF-kappa B, upalom i apoptozom, od kojih se svaki povećava nakon izlaganja EMF-u. Važna je i ulogu aktivacije kalcijevih kanala u poticanju infekcije koronavirusom. Neki znanstvenici sugeriraju da će EMF, djelujući preko aktivacije kalcijevih kanala, proizvesti sve težu upalu pluća. Stoga 5G zračenje, kao i druge vrste EMF-a, mogu povećati smrtnost od upale pluća. Dr. Martin Pall kaže: „Neuspjeh   sigurnosnih smjernica  u predviđanju bioloških učinaka, a time i sigurnosti, znači da to nisu sigurnosne smjernice. Posljedično, bilo kakve tvrdnje o sigurnosti koje je iznijela telekomunikacijska industrija vrijedna više trilijuna eura na temelju ovih "sigurnosnih smjernica" jednostavno su lažne.”

Protesti rastu u čitavom svijetu unatoč činjenici da je na 5G je napravljeno manje istraživanja, no s obzirom da se radi o frekvenciji (npr. u Hrvatskoj) od 700 megaHz do preko 3 gigaHz i negativni učinci moraju biti izraženiji. Istraživanja su oskudnija i teško je definirati jasan društveni stav. Ipak provedeni eksperimenti jasno pokazuju, kako je već rečeno,  da sigurno postoje učinci na kožu. Krivo je vjerovanje da ti učinci nisu važni. Naime koža ima jake obrambene funkcije, zatim imunološke i izrazitu nervnu premreženost. Pokazano je nadalje da 5G utječe na strukturu i metabolizam ugljikohidrata i proteina. Autori su zaključili da postoje "značajni znanstveni dokazi" da "RF zračenje uzrokuje rak, endokrinološke, neurološke i druge štetne zdravstvene učinke"  te da američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) nije zaštitila javno zdravlje. Optužili su FCC za ignoriranje "načela predostrožnosti", koje se obično koristi u toksikologiji, kao i kriterija Bradford Hilla, skupa načela koji se obično koriste u epidemiologiji za utvrđivanje uzročne veze, u procjeni rizika od RF zračenja.  (Top Scientists Find ‘Substantial Scientific Evidence’ RF Radiation Causes Cancer • Children's Health Defense (childrenshealthdefense.org).

Vrlo je neodgovorno ignoriranje opasnosti od strane regulatornih tijela i medija. Liječnici i znanstvenici formirali su grupu i upozorili na opasnosti 5G. Unatoč činjenici da su to bili vjerodostojni stručnjaci s opravdanim zabrinutostima i čvrstim znanstvenim dokazima koji su ih poduprli, moćnici su ih ignorirali i ušutkali. Federal Communications Commission (FCC) u SAD je upravo izgubio parnicu jer su znali da 5G nije siguran, te su odlučili ignorirati znanstvene podatke o štetnim učincima koje 5G i EMF mogu izazvati od bilo kojeg uređaja koji proizvodi električna energija poput telefona i TVa'(https://childrenshealthdefense.org/defender/5g-cell-towers-microwave-syndrome/).

Vrlo je važno pitanje kako smanjiti našu izloženost RF zračenjima i elektromagnetskim poljima općenito. Uprava za hranu i lijekove (FDA) predlaže smanjenje vremena koje provodimo na našim mobilnim telefonima, kao i korištenje zvučnika ili hands-free opreme kako bismo stvorili veću udaljenost između naših uređaja i naše glave. Američka pedijatrijska akademija (AAP) preporučuje ograničavanje vremena koje djeca i tinejdžeri provode na mobilnim uređajima.

U prethodnoj kolumni izvijestio sam kako je u slučaju elektromagnetskog zračenja općenito, a posebno 5G ignorirano načelo predostrožnosti. Ta bi načela trebalo primijeniti u bolničkim okruženjima, u školama, na radnim i javnim mjestima i kod kuće.

Krešimir Pavelić: Utjecaj 5G mreže na zdravlje – epoha

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.