UHBDR91.: Zaštitite hrvatske domoljubne pjesme koje su nam jačale duh u najgorima danima rata za Hrvatsku

UHBDR91.: Zaštitite hrvatske domoljubne pjesme koje su nam jačale duh u najgorima danima rata za Hrvatsku

Nakon što je Arsen Bauk (SDP) zatražio od Ministarstva kulture i medija RH da se zakonom zaštite partizanske pjesme, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) također je od ovog ministarstva zatražila da se zakonom zaštite hrvatske domoljubne pjesme, prije svega one iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, koje su dirale u dušu i srce sve one koji su branili i stvorili hrvatsku državu!

Naime, domoljubne pjesme sve se nažalost manje mogu čuti na radiju i televiziji, kao da se sramimo pjesama o obitelji, Bogu i ljubavi, a poglavito o Domovinskome ratu.

A prije svega od zaborava trebaju se i moraju zaštititi pjesme poput „Moja Domovina“, „Bože, čuvaj Hrvatsku“, „Od stoljeća sedmog“, „Lijepa li si“, „Mi smo garda Hrvatska“, „Stop the  Word in Croatia“, „Vukovar“, „Viva Croatia“, „Kad sklopim oči“, „Gospodine generale“, „Dajem ti srce“, „Hercegovina u srcu“, „Kad raziđe se dim“, „Croatio, iz duše te ljubim“, „Ne dirajte mi ravnicu“, „Iznad polja makova“, „Poljubi zemlju“, „Kad zazvone dubrovačka zvona“, „Sretan je onaj tko Hrvatsku ima“, „Ljubim te do bola“, „Kada Sava krene prema Brodu“, „Hrvatski mornari“,  „Oj, Hrvatska Mati“, „Hrvatine“, „Lupi petama, reci sve za Hrvatsku“, „Rane 90-te“…., a uostalom zašto ne i „Bojnu Čavoglave“!

Partizanske pjesme i pjesme o maršalu Titu, poput „Druže Tito, mi ti se kunemo“, bile su „zakonom zaštićene“ u vrijeme komunizma. Nikome nije bilo dopušteno da se s njima „sprda“, već su se pjevale i emitirale poput „božanstva“.

I danas se bez problema izvode na raznim partizansko-komunističkim dernecima, za razliku od nekih sjajnih pjesama hrvatskog branitelja i najistaknutijeg hrvatskog domoljubnog pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.