Marko Babić je general nad generalima

Marko Babić je general nad generalima

Marko Babić, pukovnik OS RH, jedan od najvećih Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, rođen je u Vukovaru 16. veljače 1965., a umro 5. srpnja 2007. u  Zagrebu. Pokopan je na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, odmah do posljednjeg počivališta svojeg ratnog zapovjednika, legendarnog Blage Zadre, kojem je u najtežim danima,  bio zamjenik.

Žalosno je i jadno što čak i djeca u školi više znaju o Boški Buhi ili Nadi Dimić  nego o ovom skromnom, neponovljivom, velikom i neustrašivom hrvatskom ratniku koji im je donio slobodu. Sramno da sramnije ne može biti! Uz to, Marko Babić koji je u vrijeme rata sam uništio najmanje 14 srpskih tenkova i time spasio veliki broj nevinih života, (gdje je igrani film o njegovu ratnom i inom putu?) ima tek jedno ili dva državna odličja, za razliku od bivšeg žalosnog ministra branitelja Predraga Freda Matića, kojeg je Stjepan Mesić odlikovao i za „teško ranjavanje“. Matić, kojem to odličje nikako ne pripada, s ponosom ga je uzeo i, poput purana, „zataknuo“ na kaput, iako o teškom ranjavanju, ovog, neki kažu navodnog „dezertera“, nema ni riječi.

Na inicijativu moje malenkosti, Udruge proizašle iz Domovinskog rata dodijelile su Marku Babiću, posthumno, 5. srpnja 2012,. u Vukovaru  priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata, nadajući se da će to biti poticaj i drugima da mu odaju zasluženo priznanje. Tek nakon ovog čina neka je uistinu i dobio!

Pored toga, podsjetili bi i Hrvatski generalski zbor, da ako je tko zaslužio čin generala u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, onda je to i Marko Babić te da bi ta udruga ubuduće više trebala posvetiti pažnje takvim i sličnim junacima, a ne da ih prešućuje i na određeni način – marginalizira.

Predlažemo (opet) Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH i predsjedniku Republike  da ga još ove godine u povodu obljetnice njegove smrti proglasi generalom nad generalima! Ovaj Junak Domovinskoga rata izgubio je i svoje roditelje. Zaslužan je i za snimanje dokumentarnih filmova o ratu u Vukovaru. Nikada ništa nije tražio, a na žalost ni dobio, poglavito u vrijeme  života.

Ne, to ne može tako!

Sve u svemu, dragi Marko, neka ti je laka hrvatska gruda koju si toliko ljubio!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.