Ruske namjere o brzom porazu Ukrajinske vojske imaju sve manje izgleda na uspjeh

Ruske namjere o brzom porazu Ukrajinske vojske imaju sve manje izgleda na uspjeh

Strateški potezi Vladimira Putina računaju na nejedinstvo zapadnih saveznika u sprječavanju razvoja agresije na Ukrajinu, koja je puno dinamičnija u ratnoj propagandi nego u stvarnom stanju na bojišnici. Uz velike ljudske žrtve i zarobljavanja Ruska vojska u nekoliko tjedana je osvajala selo po selo u inače okupiranim ukrajinskim oblastima. Putin je pokušavao okrenuti tijek događanja s njegovom idejom o pregovorima za primirje na agresorski osvojenim područjima Istočne Ukrajine. Naravno takva ideja nije mogla narušiti ni cilj ni namjere nedavne mirovne konferencije u Švicarskoj. U paničnim odmazdama ili potezima bespoštednog razaranja Rusija namjerno ili greškom rušenja najveće dječje bolnice u Ukrajini i besplodno se pokušavalo to zlodjelo pripisati Ukrajinskoj obrani od zračnih napada. Na najavu Ukrajine, da bi na sljedećoj mirovnoj konferenciji Rusija mogla biti pozvana, iz Kremlja odmah stiže odgovor poniženja i odbacivanja. Sve nekako izgleda, da posjet mađarskog premijera i predsjedavajućeg vijeća ministara EU Viktora Orbana nedavno Moskvi daje Putinu nadu, da bi promjena na čelu SAD i poruke kandidata Trumpa mogle okrenuti vodu na ruski mlin, ali ipak postoji organizacija NATO i u njoj moćna, prilično samostalna sila kao što je Velika Britanija, što se prema Ukrajini osjeća baš s dolaskom novog premijera. Današnji i jučerašnji dan potvrđuju moguće učinkovite promjene u odnosu snaga na bojišnici.
Ukrajinski Volodimir Zelenski danas je nastupio kao vrlo rijedak gost na britanskoj vladi i pozvao novog premijera Keira Starmera, da „Kijevu dozvoli sa zapadnim oružjem gađati ciljeve na ruskoj teritoriji s raketama dugog dometa „.Odgovor britanske vlade i premijera za Zelenskog i Ukrajinu bio je dobro došao i može imati ključne posljedice jer mu jer je rečeno da : „Britanska vlada polazi od stajališta, da Kijev sam odluči kako će uporabiti ovo oružje“. Premijer je još dodao da upravo „ovaj posjet predsjednika Zelenskog jest vrlo poseban trenutak, koji svjedoči, kako ga vrlo poštujemo u Udruženom kraljevstvu i po svijetu da mu obećavamo neograničenu britansku podršku“.
Kod toga značajnoga momenta trebamo biti konkretniji i reći, da se to odobrenje uporabe zapadnog oružja odnosi prije svega na rakete „Storm Shadow“ dalekoga dometa , do 250 kilometara u dubinu ruske teritorije, što može učinkovito omogućiti zadržavanje crte bojišnice, ali istodobno i za oslobađanje, odnosno napade na okupirani poluotok Krim. Ove rakete i neke slične su već isporučene i montirane kod Ukrajinske vojske. To su krstareće rakete s kojima se direktno upravlja do cilja, a mogu biti montirane na razne načine, recimo na zrakoplove i ratne brodove. Specifičnost uporabe jest, da se raketa spušta nisko na teren tako da je vrlo teško otkriti. Raketa Storm Shadow ima bojevu glavu od 450 kilograma, ali lansirana tako, da najprije prodre duboko u utvrde i podzemlje pa tek onda eksplodira.


Sada se može očekivati ruska propagandna hajka i prijetnje u strahu, da se ne dogodi upotreba ovog vrlo učinkovitog oružja.
Jučer je Zelenski u Oxfordu u okviru vrha Europske političke zajednice imao više razgovora i jedan događaj značajan za naše susjede Sloveniju. Slovenski premijer Robert Golob je nakon malo dužega proučavanja sporazuma o suradnji na području sigurnosti i procedure izvršene u parlamentu i političkom vrhu Slovenije potpisao taj sporazum, koji ima vrijediti 10 godina.
Golob je ovaj čin potpisa označio kao „poseban dan za odnose između Slovenije i Ukrajine i dokaz naše stalne i jake podrške Ukrajini“. Kako je rekao Zelenski „Slovenija će pomagati u osposobljavanju ukrajinskih vojnika i sudjelovati u projektima ukrajinske vojne industrije“. To je za Sloveniju značajno, jer najveća oporbena stranaka voditelja Janeza Janše je velika prijateljica mađarske vlade, koja preko Janše pokušava utjecati na Sloveniju u ograničavanju pomoći Ukrajini, ali treba se reći da to čini bez uspjeha, uz poneki zastoj u dinamici.
Iako deklarativno, ali baš zbog rečenog za slovensku kompleksnu politiku, bitna je napomena u sporazumu Slovenije i Ukrajine, da se „osuđuje ruska agresija i daje neograničena, bezuvjetna podrška teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine“.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.