Obilježavanje Bitke za Vukovar ne zanima mlade, ili….?

Obilježavanje Bitke za Vukovar ne zanima mlade, ili….?

U Vukovaru je 21. rujna obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade Hrvatske vojske, kojoj su uz branitelje ovog grada i pripadnike brigade nazočili i tek neki državni dužnosnici,  među kojima je bio i potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved.

Svečanost je na 4. programu izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija (HRT), dok drugog dana (nedjelja) u nacionalnim tiskanim medijima o ovoj svečanoj i dostojanstvenoj obljetnici uglavnom – ni riječi.(Svaka čast iznimkama).

Međutim, na ovom skupu, kako smo mogli vidjeti, nije bilo mladih, poglavito učenika osnovnih i srednjih škola, ali nismo zapazili čak ni njihove nastavnike i profesore.

A, mladi navodno u školama uče i o vukovarskim danima rata, i o bitki svih bitaka, koja je na određeni način spasila i Hrvatsku.

Inače, učenika, odnosno mladih i njihovih predavača gotovo nikada nema ni na ostalim sličnim događanjima, a još manje na tribinama na kojima istaknuti hrvatski branitelji i ratni zapovjednici govore o veličanstvenoj pobjedi protiv velikosrpskog agresora u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu.

Na događanjima vezanim uz NOB-e, u bivšoj   propaloj državi, to se nikako nije moglo dogoditi. Tada su učenici zajedno sa svojim nastavnicima i te kako bili nazočni na „NOB-tribinama“, gdje je sve bilo ili crno ili bijelo, odnosno partizani su bili dobri i pobjednici, a svi ostali, bez izuzetaka, zločinci i ubojice.

Danas je očito drugo vrijeme. Od učenika se traži da im roditelji potpišu (sic!) je li mogu ili ne organizirano doći na neko obilježavanje ili tribinu iz Domovinskog rata, a s tim se neće zamarati ni ravnatelji škola, pa na obilježavanja i tribine iz hrvatske slavne prošlosti uglavnom dolaze „jedni te isti“,tj. oni koji su sudjelovali u stvaranju hrvatske države.

Mlade (svaka čast iznimkama) više zanimaju veliki koncerti srpskih narodnih izvođača, gdje ih dolazi na tisuće, nego sve „vukovarske ili škabrnjske bitke“ zajedno!

Međutim, kad se diljem Hrvatske priređuju slična događanja, ali iz vremena NOB-a, u organizaciji raznih pupovaca,  sdp-ovaca i sličnih, učenici škola uglavnom organizirano – dolaze.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.(UHBDR91.)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.