Odjeci Europrojekta RECup: Smanjenje siromaštva i nezaposlenosti kao prioriteti

Odjeci Europrojekta RECup: Smanjenje siromaštva i nezaposlenosti kao prioriteti

Jedno je sigurno – Europa se u novije vrijeme susreće s velikim problemom. No ovaj put ne zbog dolaska prekomjernog broja ljudi trećega svijeta od kojih mnogi ne prežu ni pred kriminalom, već zbog nespremnosti prijema desetaka tisuća stranih radnika koji u sve većem broju pohode europska radna mjesta. Kako kod nas u Hrvatskoj, tako i u susjednoj Sloveniji, Italiji, Grčkoj...
Bila je to tema prošlotjednog susreta sudionika Europrojekta RECup s naglaskom na jačanje europskog stanovništva kroz izgradnju uvjeta za građansko i demokratsko sudjelovanje, po drugi puta ove godine održanog u slovenskome Novom Mestu. Bio je to ukupno deveti susret predstavnika zemalja sudionica – Španjolske, Italije, Grčke, Rumunjske, Malte, Hrvatske i Slovenije u dvogodišnjem projektu započetom još tijekom pandemije Covida 19, koji će svoju provedbu okončati krajem 2024. godine zadnjim u nizu susreta u Rumunjskoj.
Nakon svega nameće se spoznaja kako je razina nezaposlenosti širom zemalja eurozone u porastu i varira od minimalnih 4 do 5 % pa sve do 12, ponegdje i 15% u odnosnu na broj stanovnika. Hrvatski predstavnik na projektu – Općina Breznički Hum prema posljednjim podacima bilježi svega 8 nezaposlenih osoba na otprilike 1200 stanovnika ili manje od jednoga postotka – naglasio je Zoran Hegedić, načelnik jedinog hrvatskog predstavnika na projektu - Općine Breznički Hum, a što predstavlja najbolji primjer odnosa zaposlenih odnosno broja nezaposlenih u Europi! Drugdje su ti brojevi veći – uglavnom iznad 5%, najčešće između 6 i 10%, a u ruralnim dijelovima eurozone čak i do 20% nezaposlenih u odnosu na broj žitelja. Hrvatska je na ovom seminaru sudjelovala s dvadesetak predstavnika – s članicama Udruge Starinski žmaki koja njeguje tradiciju starinskih jela Hrvatskog Zagorja, te s predstavnicima LAG-a Prizag iz Konjščine, koji se bave održivim razvojem standarda i kvalitete života te očuvanjem povijesne i tradicijske baštine.
Pred nekoliko godina susretali smo se s ogromnim brojem migranata koji i danas u mnogim europskim državama radi neprilagođenosti i izostale asimilacije predstavljaju problem, no s dolaskom velikog broja radnika iz dalekih zemalja poput Nepala, Vijetnama ili Indije, problem s omjerom nezaposlenih u odnosu na broj stanovništva osjetno je u padu – bio je jedan od zaključaka RECup projekta. Aktivnost seminara sudionika projekta uglavnom je bila usmjerena na smanjenje siromaštva i nezaposlenosti kroz aktivaciju unutar Europske Unije, što je kroz radionice i rasprave rezultiralo zaključcima ovoga seminara održanog u Sloveniji. Uz upoznavanje povijesti Novog Mesta i okolice, sudionici su predstavili svoje regije i države te spoznali raznolikosti ali i prednosti zajedničkog djelovanja na temu smanjenja siromaštva i nezaposlenosti kao osnova boljeg životnog standarda europskoga stanovništva u budućnosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.