Donji dom prihvatio Johnsonov prijedlog o izborima

Donji dom prihvatio Johnsonov prijedlog o izborima

Prijevremeni parlamentarni izbori najvjerojatnije će se u Velikoj Britaniji održati 12. prosinca. Nakon višemjesečnog kaosa zbog brexita, takav prijedlog Vlade Borisa Johnsona prihvatio je Donji dom britanskog parlamenta, javlja BBC. Nacrt zakona još treba odobriti Gornji dom parlamenta. Očekuje se da će to učiniti do kraja tjedna. Ako bude tako, Britaniju čekaju prvi 'prosinački' izbori od 1923..

EU i formalno odobrio odgodu brexita 
Britanski laburisti pristaju na prijevremene izbore

Današnji prijedlog je četvrti Johnsonov pokušaj za raspisivanje prijevremenih izbora otkako je preuzeo dužnost. Johnson je u raspravi naglasio da Velika Britanija treba novi parlament koji će biti sposoban provesti brexit. Kritičan je bio i prema laburistima koji kazao je "ne žele brexit ni 31. listopada ni studenoga ni 31. siječnja". U utorak je potpredsjednik parlamenta odbio izjašnjavanje o prijedlogu oporbe da se starosna granica za pravo glasa snizi na 16 godina te da pravo glasa dobiju i državljani EU-a.

Johnson vratio u stranku 10 pobunjenika

S izborima na obzoru, Johnson je učinio korak prema zacjeljivanju rana u stranci vrativši u nju oko polovice od 21 člana torijevaca koje je isključio u rujnu jer su se pobunili kako bi spriječili brexit bez sporazuma. U stranku se odlukom Johnsona vraćaju sljedeći zastupnici Alistair Burt, Caroline Nokes, Greg Clark, Sir Nicholas Soames (unuk bivšeg premijera Winstona Churchilla), Ed Vaizey, Margot James, Richard Benyon, Stephen Hammond, Steve Brine i Richard Harrington.

To znači da se mogu natjecati kao konzervativci u svojim izbornim jedinicama. Među pobunjenicima koji nisu dobili dozvolu za povratak su bivši ministar bez portfelja Ken Clarke i bivši ministar financija Philip Hammond te bivši tajnik u ministarstvu pravosuđa David Gauke.
Zemlje članice EU-a u utorak su i formalno odobrile zahtjev za odgodom izlaska Velike Britanije iz Unije, nakon što su dobile pismo s pristankom od britanskog premijera Borisa Johnsona. Po toj odluci Velika Britanija ostaje članicom EU-a do 31. siječnja, a to vrijeme treba iskoristiti za ratifikaciju sporazuma o razdruživanju. Iz EU-a može izići i ranije, 1. prosinca 2019. ili 1. siječnja 2020. ako obje strane ratificiraju sporazum o razdruživanju.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/554302/johnson-vratio-u-stranku-10-pobunjenika

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.