EU i međunarodni donatori obvezali su se dati 1,15 milijardi eura za obnovu nakon potresa u Albaniji

EU i međunarodni donatori obvezali su se dati 1,15 milijardi eura za obnovu nakon potresa u Albaniji

Stotinjak delegacija iz Europske unije, njezinih država članica i partnera, uključujući međunarodne organizacije i organizacije civilnog društva, danas se okupilo na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Bruxellesu kako bi mobilizirale potporu za Albaniju nakon razornog potresa 26. studenoga 2019.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je vodila događanje, rekla je: Danas je međunarodna zajednica pokazala solidarnost s Albanijom. Trećinu ukupnih obveza preuzele su Europska unija i njezine države članice zajedno s Europskom investicijskom bankom. Cijela se Europska unija mobilizirala za zemlju koja je u središtu našeg kontinenta i koja će, nadam se i uvjerena sam, jednog dana također biti dio naše Unije. Građani Albanije znaju da pripadaju našoj europskoj obitelji – sada više nego ikad prije.

Konferenciju je otvorila predsjednica von der Leyen. Sudjelovali su i albanski premijer Edi Rama, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Od 1,15 milijardi eura u ukupnim obvezama koje su danas preuzete Europska unija, uključujući Komisiju, države članice i Europsku investicijsku banku, najavila je 400 milijuna eura za obnovu Albanije. Europska komisija obećala je 115 milijuna eura iz proračuna EU-a. To uključuje prvi paket od 15 milijuna eura bespovratnih sredstava za popravak i obnovu najvažnijih javnih zgrada, primjerice škola, za koji su predsjednica von der Leyen i premijer Rama danas potpisali sporazum kako bi ubrzo mogli početi radovi na terenu. Komisija usto Vijeću i Parlamentu podnosi prijedlog da se ove godine dodijele dodatna bespovratna sredstva u iznosu od 100 milijuna eura iz proračuna EU-a za potporu popravku i obnovi javnih i privatnih zgrada te oporavku pogođenih poduzeća.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi govorio je u ime EU-a na prezentaciji procjene potreba nakon katastrofe i vodio preuzimanje obveza, a povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič predstavio je početni odgovor na hitnu situaciju.

Kontekst

Razoran potres jačine 6,3 po Richterovoj ljestvici pogodio je Albaniju 26. studenoga 2019. Smrtno je stradala 51 osoba, ozlijeđeno ih je više od 900, a oko 17 000 je privremeno raseljeno. U konačnici je pogođeno više od 200 000 osoba u 11 općina. Tisuće zgrada uništene su ili teško oštećene, uključujući javnu i privatnu infrastrukturu, domove, škole i zdravstvene ustanove.

Na zahtjev albanske vlade nakon potresa je aktiviran Mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu te su odmah poslani timovi za potragu i spašavanje. Uz pomoć Mehanizma te bilateralnog djelovanja država članica EU-a i partnera iz regije pružena je i nenovčana pomoć te su poslani strukturni inženjeri. Tim EU-a za civilnu zaštitu bio je u Albaniji od 27. studenoga do 20. prosinca 2019. i koordinirao međunarodni odgovor.

Kako bi se mobilizirala donatorska zajednica, vlada Albanije, Europska unija, Ujedinjeni narodi i Svjetska banka zajednički su pripremili Izvješće o procjeni potreba nakon katastrofe, koje je objavljeno 5. veljače 2020. U tom se izvješću pokazalo da ukupna šteta od katastrofe u jedanaest pogođenih općina iznosi više od 980 milijuna eura te da će za oporavak u svim sektorima biti potrebno gotovo 1,08 milijarda eura. Većina štete zabilježena je u stambenom sektoru, zatim u proizvodnom sektoru (primjerice poslovanje i turizam, poljoprivreda, kulturna baština) te sektoru obrazovanja.

Za usmjeravanje obnove stambenog sektora vlada Albanije, Razvojna banka Vijeća Europe, Europska investicijska banka, Europska komisija i Svjetska banka sastavile su Izjavu o namjeri sa skupom glavnih načela. Ta načela sadržavaju parametre za mehanizme financiranja kako bi se osigurala jasna, učinkovita, participativna i transparentna obnova te omogućuju odgovornost i koordinaciju za usmjerena sredstva i bolju kontrolu kvalitete gradnje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.