Počinje proizvodnja amfibijskih protupožarnih zrakoplova za europsku rescEU flotu koju će financirati EK

Počinje proizvodnja amfibijskih protupožarnih zrakoplova za europsku rescEU flotu koju će financirati EK

Prema riječima povjerenika za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča, ovo je povijesni trenutak za europsku civilnu zaštitu tijekom klimatske krize. - Piše RTVLO. (Isporuka prve serije kanadera predviđena je za kraj 2027. Foto: EPA)

Zrakoplovi za pomoć u šumskim požarima postat će okosnica kriznog odgovora EU-a na šumske požare. Moći će brzo reagirati u slučaju jakih šumskih požara, što je u skladu s dugoročnom strategijom EU o uspostavi stalne protupožarne flote rescEU čiji su domaćini Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Portugal i Španjolska.

Prema predviđanjima, države članice će kupiti dodatnih deset protupožarnih zrakoplova s ​​ciljem jačanja svojih nacionalnih flota, objavila je Europska komisija. Lenarčič je pojasnio da sezone šumskih požara postaju sve dulje, smrtonosnije i nepredvidljivije pa se nastoje ojačati kapaciteti EU-a za odgovor na njih. " Zahvaljujući našoj suradnji, na dobrom smo putu da ispunimo rokove koje je Europska komisija postavila za nabavu nove stalne flote zrakoplova i helikoptera za gašenje požara ", rekao je Lenarčič.

Isporuka prve serije zrakoplova planirana je za kraj 2027. Planirana je i isporuka nekoliko helikoptera, prve isporuke planirane su za 2026. Mehanizam civilne zaštite EU-a koordinira paneuropsku pomoć u kriznim i izvanrednim situacijama. Od 2019. godine u području civilne zaštite postupno se pojačava rescEU flotom, europskom rezervom koja uključuje protupožarne zrakoplove i helikoptere i u potpunosti je financira EU.

Samo prošle godine, prema Bruxellesu, jedinica rescEU korištena je 35 puta, a ukupna vrijednost pomoći procijenjena je na 110 milijuna eura, uključujući i u kontekstu rata u Ukrajini, potresa u Turskoj i šumskih požara u Tunisu i Grčkoj.

Kada razmjer šumskog požara premašuje kapacitet odgovora države članice, ona može zatražiti pomoć putem mehanizma civilne zaštite EU-a.

Nakon što se aktivira, Koordinacijski centar EU-a za hitne slučajeve koordinira i financira pomoć koju nudi 27 država članica EU-a i 10 zemalja sudionica - Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Turska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Moldavija i Ukrajina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.