Ministar Anušić s kosovskim ministrom obrane Maqedoncijem u MORH-u

Ministar Anušić s kosovskim ministrom obrane Maqedoncijem u MORH-u

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić sastao se 26. lipnja u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske s ministrom obrane Republike Kosova Ejupom Maqedoncijem. Na sastanku je potvrđena uspješna bilateralna obrambena suradnja kao i mogućnosti njezina proširenja u nadolazećem razdoblju. Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji na području jugoistočne Europe, kao i o drugim globalnim sigurnosnim izazovima.Ministar Anušić izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom, a posebno potpisivanjem Tehničkog dogovora između Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Republike Kosova o školovanju kadeta Ministarstva obrane Republike Kosova u Republici Hrvatskoj na diplomskim sveučilišnim studijima Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo Sveučilišta u Zagrebu. "Naglašavam kako je do danas na Hrvatskom vojnom učilištu 'Dr. Franjo Tuđman' 70 pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti završilo školovanje. Upravo ovaj sporazum potvrđuje nastavak daljnje uspješne suradnje u području vojne izobrazbe", zaključio je Anušić.

Anušić: Posebno dajem snažnu podršku neovisnosti Republike Kosova i njezinim vanjskopolitičkim ciljevima

Ministar Anušić istaknuo je i punu potporu Republike Hrvatske Republici Kosovu na putu prema članstvu u euroatlantskim integracijama. "Izražavam potporu Hrvatske Republici Kosovu za pristupanje Europskoj uniji i NATO-u te posebno dajem snažnu podršku neovisnosti Republike Kosova i njezinim vanjskopolitičkim ciljevima te, naravno, daljnjoj gospodarskoj i političkoj suradnji dviju država", poručio je Anušić nakon sastanaka s Maqedoncijem. Naglasio je pritom i proširenje suradnje na području obrambene industrije.

Ministri su u tom kontekstu potvrdili kako je važno da Hrvatska nastavi Kosovu prenositi vlastita iskustva iz funkcionalnih područja u cilju potpore pristupanju euroatlantskim i regionalnim organizacijama i inicijativama. Ministar Anušić izrazio je i daljnju podršku Hrvatske vezano uz jačanje kapaciteta i transformaciju Kosovskih snaga sigurnosti u Oružane snage Republike Kosova.

Maquedonci: Ministar Anušić pokazao je kako je pravi i iskren prijatelj Republike Kosova

Na sastanku se razgovaralo, uz ostalo, i o produbljivanju suradnje u području gospodarstva. Ministar Anušić naglasio je kako je vrlo važno da Hrvatska i Kosovo prošire gospodarsku suradnju ne samo u području obrambene industrije već i u drugim granama. Ministar Ejup Maquedonci izrazio je zadovoljstvo sastankom i poručio: "Ministar Anušić pokazao je kako je pravi i iskren prijatelj Republike Kosova i hvala na snažnoj podršci Hrvatske Republici Kosovu i kosovskom narodu. Kosovski narod zaista cijeni ono što Hrvatska radi." Osvrnuo se usto i na važnost daljnjeg sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO-ovoj operaciji KFOR na Kosovu.

Anušić i Maquedonci o položaju Hrvata na Kosovu

Ministar Anušić podsjetio je kako su tijekom susreta u Prištini u ožujku ove godine vođeni razgovori o industrijskim projektima i drugim aktivnostima koje mogu pridonijeti poboljšanju položaja Hrvata u Janjevu te je izrazio uvjerenje kako će se nastaviti rad na tome. Ministar Maquedonci potvrdio je da Vlada Republike Kosova prepoznaje ono što je bilo istaknuto u ožujku te planira daljnje aktivnosti u smjeru poboljšanja uvjeta života Hrvata na tom području. "Svako sustavno poboljšanje položaja hrvatske manjine na Kosovu pridonosi većoj produktivnosti cjelokupnog društva", rekao je ministar obrane RH Ivan Anušić. ŽFOTO: MORH/ F. Klen

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.