Srbija i EU potpisale sporazum za vađenje litija kojim jamče da će odvijati prema najvišim ekološkim standardima

Srbija i EU potpisale sporazum za vađenje litija kojim jamče da će odvijati prema najvišim ekološkim standardima

U Beogradu su Srbija i EU potpisale sporazum o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, među kojima je i litij. Jamče da će se ekstrakcija litija odvijati prema najvišim ekološkim standardima. Sporazum o "strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima opskrbe baterijama i električnim automobilima" potpisali su srbijanska ministrica energetike Dubravka Đedović Handanović i potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za Europski zeleni dogovor Maroš Šefčovič. Na ceremoniji potpisivanja prisustvovali su njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Cilj ovog partnerstva, prema najavi Europske komisije, je podržati razvoj novih lokalnih industrija i stvoriti radna mjesta u lancu proizvodnje električnih vozila, uz potpuno poštivanje ekoloških standarda i uzimajući u obzir brige lokalnih zajednica. Velike količine litija nalaze se u dolini rijeke Jadar u Srbiji, gdje je australski rudarski div Rio Tinto planirao izgraditi rudnik koji bi mogao proizvesti 58.000 tona litija godišnje, što bi bilo dovoljno za proizvodnju 1,1 milijun vozila ili 17 posto europske proizvodnje električnih vozila.

Vlada Srbije je 2022. godine zaustavila taj projekt zbog protivljenja ekologa i dijela civilnog društva. Međutim, Ustavni sud je prošlog tjedna presudio da je vladina odluka o zaustavljanju projekta protuustavna, čime je otvoren put ponovnom pokretanju projekta, što je Vlada učinila u utorak.

Šefčovič je potpisivanje sporazuma nazvao povijesnim danom, naglasivši da će sporazum ojačati partnerstvo između EU i Srbije i otvoriti vrata najvećem izravnom stranom ulaganju u povijesti Srbije. Scholz je izjavio da projekt stvara nove potencijale za proizvodni lanac i radna mjesta, ne samo u rudarstvu, već i u drugim fazama prerade, te je istaknuo da je zaštita okoliša pri vađenju litija u Srbiji njihova dužnost.

Vučić je izjavio da je svjestan da ekstrakcija litija koju će izvoditi Rio Tinto neće imati podršku javnosti u Srbiji, ali je dobio uvjeravanja iz EU da će se odvijati po najvišim standardima. Scholz je također obećao podršku Njemačke Srbiji, što bi trebalo donijeti milijarde investicija i nevjerojatan napredak za cijelu zemlju. Srbija ovu priliku neće propustiti, dodao je Vučić.

Sporazum sa Srbijom Scholz vidi kao priliku za smanjenje europske ovisnosti o Kini kao izvoru ključnih sirovina, dok se Beograd nada da će, osim prihoda i investicija, poboljšati odnose Srbije s EU.

Ekološki aktivisti, koji su se oduvijek protivili projektu vađenja litija zbog štetnih utjecaja na ljudsko zdravlje i okoliš, izrazili su neslaganje i danas te najavili nove prosvjede.

 
Fotografija: AP, izvor: rtvslo.si 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.