Most Hercegovina dodatno prometno i razvojno povezao Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku

Most Hercegovina dodatno prometno i razvojno povezao Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku

Presijavanjem vrpce uz spektakularan vatromet službeno je otvorena poddionica Počitelj – Zvirovići i most Hercegovina, jedan od najvećih infrastrukturnih objekata na koridoru Vc te jedan od najviših mostova u ovom dijelu Europe.

 Svečano je otvoren impozantni most "Hercegovina", na autocesti 5C nedaleko od Čapljine. Novih 11,7 kilometara autoceste u čijem je sastavu i most koji se nadvija nad Neretvom kod mjesta Počitelja - dio je autoceste na paneuropskom koridoru 5C, a spaja se na hrvatsku autocestu A1 s odvojkom za Luku Ploče. Time su dvije zemlje dodatno povezane. Ceremoniji otvaranja nazočio je i premijer Andrej Plenković, koji je u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini.

Svečano otvoren most Hercegovina, impresivno je inženjersko djelo i projekt, dug 980 metara i visok 100 metara, a sa svojih šest masivnih potpornih stupova, premošćuje kanjon Neretve, te je ključna točka na koridoru 5C, koji povezuje jug i sjever Bosne i Hercegovine s Europskom unijom preko Hrvatske.

Ceremoniju otvaranja, uz spektakularni vatromet, obilježilo je presijecanje vrpce od strane federalne ministrice prometa i komunikacija Adrijane Katić, koja je istaknula iznimnu kompleksnost i značaj ovog infrastrukturnog poduhvata. "Ovaj projekt je najzahtjevniji na koridoru 5C i predstavlja veliki razvojni korak za regiju," kazala je Katić.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto naglasila je da most Hercegovina, osim svoje arhitektonske ljepote, ima ključnu funkcionalnu ulogu u povezivanju Bosne i Hercegovine s Europom. "Ovaj most ne spaja samo jug i sjever naše zemlje, već otvara vrata prema Europskoj uniji, omogućavajući prometnu povezanost koja će osigurati značajan ekonomski i gospodarski napredak," rekla je Krišto.

Na svečanosti otvaranja prisustvovali su brojni visoki dužnosnici, uključujući i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, što naglašava regionalni značaj ovog projekta za prometnu i ekonomsku budućnost Bosne i Hercegovine i šire regije.

FENA-Monika Ćubela Savić, Foto: Emanuel Soca

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.