Hrvatske tvrtke predstavile se na sajmu Hannover Messe

Hrvatske tvrtke predstavile se na sajmu Hannover Messe

 

Hrvatski izlagači u organizaciji Hrvatske gospodarske komore tradicionalno su se predstavili na Međunarodnom sajmu industrije i industrijske automatizacije Hannover Messe koji se održava od 23. do 27. travnja. Riječ je o najznačajnijem međunarodnom europskom industrijskom sajmu koji pokriva vrlo široka područja industrijskih aplikacija, stoga je podijeljen na tematska područja: industrijska automatizacija, digitalne tvornice, energetika, industrijski proizvodi, podugovaranje, istraživanje i razvoj.

Hrvatske tvrtke prezentiraju se na dva zajednička izložbena prostora, jednom namijenjenom strojogradnji i metaloprerađivačkoj industriji, gdje svoje proizvode predstavljaju tvrtke Omv-Indoil, Pod, Bajkmont i Metalobrada, tedrugom namijenjenom energetici i električnoj industriji, gdje svoje proizvode predstavljaju tvrtke Dalekovod Proizvodnja, Elka, Cromatic, Helb i Pro Integris.

 

Izuzetna posjećenost

Izložbeni prostor HGK bio je izuzetno dobro posjećen već prvog dana sajma, a na cijelom se događaju očekuje oko 250.000 posjetitelja. Izlagače su posjetili Gordan Grlić-Radman, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik, te prvi tajnik Veleposlanstva Ivan Bojanić. Izrazili su zadovoljstvo dobrim rezultatima tvrtki na sajmu te ponudili svu potrebnu pomoć oko sudjelovanja na njemačkom tržištu.

Direktor komercijalnog sektora ElkaKire Namichev naglasio je zadovoljstvo organizacijom sajma te istaknuo sajmove kao jednu od najvrjednijih HGK-ovih usluga. Direktor tvrtke PodIvan Ignatovskitakođer je kazao kako je zadovoljan prvim izlaganjem na sajmu Hannover Messe. Dosad je tvrtka Pod sudjelovala samo na sajmovima poljoprivredne mehanizacije u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u Italiji i Njemačkoj, a ovoizlaganje vide kao mogućnost ulaska u drugi segment industrije.

 

Transnacionala suradnja

Prema dogovoru s Hamag Bicrom,partnerom na EU projektu Smart Factory Hubu okviru Interreg Danube Transnational programa, voditeljica Odjela za prerađivačku industriju HGK Gordana Ribarić predstavila je na sajmu neke od postignutih rezultata u sklopu EU projekta. Projekt Smart Factory Hubiz Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020. kojim se želi unaprijediti istraživanje i razvoj, proizvodnja malih i srednjih poduzetnika u prerađivačkoj industriji te uvjeti poslovnih politika međunarodne suradnje u prerađivačkoj industriji u okviru Industrije 4.0  financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i iz Instrumenta pretpristupne pomoći IPA i potpuno se uklapa u tematiku sajma Hannover Messe.

Ribarić je održala i niz poslovnih razgovora s predstavnicima udruženja koji izlažu na sajmu (s predstavnicima turskog udruženja strojogradnje Turkishmachinery, češke izvozne agencije CzechTrade, njemačkim udruženjem strojogradnje VDMA, stručnim nacionalnim udruženjima koja djeluju unutar Europskih udruženja CAEF i ORGALIME itd.).

Sajam se održava svake godine i mjesto je susreta znanosti i struke. Moto je ovogodišnjeg sajma "IntegratedIndustry – Connect&Collaborate (Integrirana industrija – povezivanje i suradnja), zemlja partner je Meksiko, a očekuje se više od 150 tvrtki izlagača. Najavljeno je kako članice HGK već sada planiraju daljnje promotivne aktivnosti za Hannover Messe 2019.

Autor teksta: Emil Makovička/HIA.com.hr
foto: HGK

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.