Gospodarska diplomacija nije odradila posao?

Gospodarska diplomacija nije odradila posao?

Za sada vlada slab interes za zakup LNG  terminala na Krku. U prvom krugu javila se tek jedna tvrtka i to INA koja je dostavila obvezujuću ponudu - Je li Hrvatska diplomacija  prespavala razvoj  LNG projekta na Krku i koliko utjecaja ima Rusija na cijeli plinski biznis u Hrvatskoj. O toj temi u Studiju 4 HRT-a govorili su bivši državni tajnik Miniostarstva zaštite okoliša Ante Čikotić (Most) i saborski zastupnik i župan Radimir Čačić.

"Nije dobro. Slab interes pokazuje kako Vlada na ovom projektu nije odradila dobar posao. Kod ovakvih vrsta javnih poziva zadnje što treba očekivati da će sam poziv uroditi plodom. Tako se to ne radi", kazao je Radimir Čačić. Nada se i pretpostavlja da će drugi dio posla biti ozbiljnije napravljen. "Ako i tada rezultati izostanui ne bude povrata kapitala u roku od 5 ili 6 godina - onda nema razloga da se to forsira", rekao je. Ante Čikotić, ističući i da  Plinacro nije odradio domaću zadaću. Naime, kompresorska stanica, koja omogućuje dvosmjerni tok i koja je trebala biti instaliirana u Sisku da plin ide prema Mađarskoj  - već je dva puta pala na javnoj nabavi. To je i političko pitanje - gospodarska diplomacija mora odraditi svoj posao, dodao je Čikotić.

Radimir Čačić je kazao da je priča s kopnenim terminalom mogla biti završena još 2003. jer je sve bilo dogovoreno s Katarom. Smatra da o  kopnenom i plutajućem terminalu treba pitati struku, a ne da o tome odlučuju lobiji. I Čačić i Čikotić složili su se da je LNG apsolutno ekološki korektan. - Bitno je znati čiji su interesi u pitanju, ali moramo imati osigurane dugoročne najmove- zaključio je Čačić.

HIA/hrt 4/

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.