Sud odbio Strabag - izgradnja pelješkog mosta se nastavlja

Sud odbio Strabag - izgradnja pelješkog mosta se nastavlja

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) izvijestila je da je zaprimila rješenje Upravnog suda u Zagrebu kojim se odbija zahtjev austrijskoga Strabaga za odgodom početka radova na Pelješkom mostu.

Austrijski Strabag podnio 16. travnja upravnom sudu tužbu na odluku o izvođaču radova na Pelješkom mostu te zatražilo odgodu početka radova. Podnio je i prijedlog za privremenu zabranu početka radova.  Hrvatske ceste su u siječnju ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation za gradnju Pelješkog mosta, a ta je ponuda bila po cijeni od 2,08 milijardi kuna, dok je talijansko-turski konzorcij Astaldi-Ictas ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, a Strabag 2,62 milijarde kuna (svi iznosi bez PDV-a). Na tu su odluku i austrijski i talijansko-turski konzorcij podnijeli žalbe DKOM-u.

AustrijskiStrabag je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova. Uz ostalo, smetalo im je i što naručitelj, Hrvatske ceste, nisu ispitale niske ponuđene cijene kineske korporacije u pojedinim stavkama, a što je, kako smatraju u Strabagu, trebao učiniti prema odredbama Zakona o javnoj nabavi i direktivi Europskog Parlamenta i Vijeća.

Austrijska je tvrtka navodila i kako se pretpostavlja da su Kinezi mogli ići s nižom ponudom jer će dobiti nedopuštene državne potpore, kao i da se kineske vlasti putem gradnje Pelješkog mosta žele lakše "probiti" tržište Europske unije, što nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a.
Talijanski Astaldi i turski CT Ictas žalili su se i na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za gradnju mosta. DKOM je krajem ožujka objavio kako te žalbe odbija kao neosnovane.

Hia/HRT / autor D.M.

Foto: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.