Europske komore usvojile Deklaraciju o pravima poduzetnika

Europske komore usvojile Deklaraciju o pravima poduzetnika

Europske komore usvojile Deklaraciju o pravima poduzetnika - Obilježena 60. godišnjica rada Eurochambresa - U sklopu obilježavanja 60. obljetnice rada, predsjednik HGK Luka Burilović sudjelovao je u četvrtak na sjednici u Bruxellesu na kojoj je Eurochambres usvojio Deklaraciju o pravima poduzetnika putem koje su institucijama Europske unije predstavili 12 uvjeta koji se trebaju adresirati kako bi poduzetnička klima u Europi bila poticajnija.

Poduzetništvo u fokusu

„Ova Deklaracija jasno pokazuje da poduzetništvo mora biti u fokusu pri donošenju političkih odluka. Poslovanje naših članica stalno se mijenja i prilagođava novim tržišnim uvjetima, a te promjene pratimo i mi kao organizacija. Nastavit ćemo predano raditi na promoviranju i poticanju poduzetništva“, istaknuo je predsjednik Eurochambresa Christoph Leitl.

Predsjednik HGK pozvao je sve europske komore, članice Eurochambresa, na zajednički rad kako bi se ojačalo europsko poslovanje u cjelini.

„Prije nekoliko dana Hrvatska je potpisala ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, poslu u kojem Europska komisija sudjeluje s 357 milijuna eura. Trebamo i dalje raditi na izgradnji mostova u Europi na korist naših građana i poslovnih ljudi“, istaknuo je Burilović, upozorivši i na izazove poput odljeva radne snage koje možemo zaustaviti jedino reformom obrazovnog sustava, što su problemi s kojim se tek treba uhvatiti u koštac.

Članstvo EU pridonijelo hrvatskom izvozu

Burilović je ovaj susret iskoristio i da čelnicima europskih komora prezentira i učinke članstva Hrvatske u Europskoj uniji te je istaknuo da je hrvatsko gospodarstvo snažnije nakon ulaska u EU, raste izvoz i BDP, a smanjenje se deficit, javni dug i nezaposlenosti. „Jedinstveno EU tržište Hrvatskoj je donijelo povećanje plasmana robe u EU zemlje za 50 posto u odnosu na 2012. godinu“, rekao je Burilović Dodao je da je nakon pet godina hrvatskog članstva u EU, prema istraživanju koje je proveo HGK, 80 posto poduzetnika smatra poslovanja unutar EU lakšim nego prije, a 60 posto hrvatskih tvrtki potvrdilo je povećanje izvoza u odnosu na ranije razdoblje. Osim toga, članstvo u Europskoj uniji donijelo je cijeli niz pozitivnih promjena u zakonodavstvu i liberalizaciji tržišta.

Autor teksta: Emil Makovičla/HIA.com.hr
foto: HGK

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.