Dodijeljene nagrade ženama poduzetnicama

DODJELA NAGRADA

U povodu Svjetskog dana poduzetnica Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG u suorganizaciji s HGK dodijelila je godišnje nagrade uspješnim poslovnim ženama. Vlasnica prve privatne ljekarne u Dubrovniku „Ljekarna Čebulc“ Marija Maja Čebulc dobitnica je nagrade za poduzetnicu godine, Milena Perković iz „Arena Hospitality Group“d.d. Pula proglašena je menadžericom godine, a Danijela Kasumović Maružin iz „Punkt “d.o.o. Pula socijalnom poduzetnicom godine.

 Prije 25 godina gospođa Čebulc vjerom u vlastito znanje i iskustvo, upustila se u poslovne vode i u Dubrovniku otvorila prvu privatnu ljekarnu. Danas zapošljava 21 djelatnika, među njima sedam magistara farmacije i deset farmaceutskih tehničara. Gospođa Perković, svojom upornošću, sposobnošću i znanjem na području upravljanja, razvoja i strateškog marketinga, nekadašnji Arenaturist d.d., a danas Arena Hospitality Group dovela je u jednog od predvodnika hrvatskog hotelijerstva i prepoznatljivi turistički brand, a tvrtka gospođe Kasumović Maružin Punkt pokazala se kao uspješan projekt za pokretanje društvenih promjena i zapošljavanja apsolutno marginaliziranih skupina na tržištu rada. Ovakva praksa ističe važnost integracija osoba s invaliditetom i mnogima može poslužiti kao primjer rušenjapredrasuda.

 Članice iz cjele Hrvatske ''Naša uloga kao Udruge je da žene povezujemo, potičemo i pomažemo im na njihovom putu realiziranja ideja i ostvarenju snova, da im budemo oslonac. Udruga djeluje više od 20 godina s članicama iz cijele Hrvatske, a s novim članicama, planovima, aktivnostima i umrežavanjima, postajemo još snažnije,''  istaknula je predsjednica Udruge Krug Gordana Restović.

 „Stvari idu nabolje, međutim nedovoljno brzo jer ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada još uvijek nije postignuta. Najveće prepreke ženama u poduzetništvu vezane su uz nedostupnost informacija, novčanih sredstava, izobrazbe, a osim toga, manje su prisutne na tržištu rada te slabije plaćene u jednakim poslovima od muških kolega. I zato želim jasno i nedvosmisleno poručiti kako će se HGK i dalje snažno zalagati za stvaranje takvog poslovnog okružja koje će pripadnicama ženskog spola olakšati put do zasluženih pozicija u poslovnom svijetu. I onda više nećemo razgovarati o ženskom poduzetništvu već samo o poduzetništvu. Jer će to značiti da živimo u društvu jednakih uvjeta i prilika za sve“, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić.

 Suradnja s kanadskom ambasadom

 U ime predsjednice Republike Hrvatske, obratila se i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, predsjednica Istarskog Ogranka Kruga i višestruko nagrađivana poduzetnica gospođa Gordana Deranja te istaknula Bazu poslovnih žena Hrvatske u kojoj se nalaze sposobne i kvalificirane žene koje odmah mogu preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama. „Osim toga, u suradnji s kanadskom ambasadom pokrenut je i projekt 30 plus kojim se želi postići 30 posto žena menadžerica u upravama“, rekla je Deranja. U ime predsjednika Vlade i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prisutnima se obratila državna tajnica gospođa Nataša Mikuš Žigman koja je pak istaknula kako su se programi financiranja ženskog poduzetništva do 2012. godine financirali iz nacionalnog proračuna, a od 2013. financiraju se iz EU sredstava te na njih otpada cca 20 posto što znači da ima prostora za daljnji razvoj.

 Svečanost se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.