Rusko tržište velika je prilika za hrvatske izvoznike

babuška

Vanjskotrgovinski odnosi Hrvatske i Rusije nakon uvođenja sankcija 2014. značajno su se smanjili, a naš izvoz u Rusiju se prepolovio. Ipak, nakon par godina pada gospodarski odnosi se stabiliziraju pa smo 2017. završili s vrijednošću robne razmjene od 540 milijuna dolara.

Mnoge domaće tvrtke rusko tržište nisu napustile niti uslijed sankcija, a prvenstveno se radi o kompanijama iz sektora prehrambene industrije, farmaceutike i strojogradnje. To jasno pokazuje da interes hrvatskih tvrtki za poslovanje na ruskom tržištu ne opada i prema svemu sudeći tako će ostati i u narednom razdoblju. Hrvatska gospodarska komora prepoznala je važnost tog zahtjevnog, ali vrlo perspektivnog tržišta pa kroz svoje aktivnosti pruža podršku hrvatskim tvrtkama koje već rade u Rusiji ili se tamo planiraju proširiti.

Veliko i važno tržište

Jedna od najvećih posebnosti ruskog gospodarstva je veličina tržišta i specifična teritorijalno-administrativna podjela, a HGK je upravo na osnovi toga prepoznala potrebu da domaćim poduzetnicima predstavi mogućnosti za poslovanje u pojedinim ruskim regijama.

„Obzirom da je riječ o velikom i važnom tržištu, suradnja s Rusijom predstavlja veliki interes za hrvatske izvozno orijentirane tvrtke koje na ovom tržištu mogu pronaći gospodarski interes. Zato smatramo da upravo prezentacijama pojedinih ruskih regija hrvatske tvrtke imaju mogućnost bolje se upoznati s potencijalima koje nudi rusko tržište,“ istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić.

Stoga su početkom svibnja svoje potencijale u Zagrebu predstavili predstavnici Vladimirske oblasti koja je od Moskve udaljena oko 200 kilometara. Središnje je mjesto u gospodarstvu ove bogate ruske oblasti industrija, naročito strojogradnja i metaloprerađivačka industrija, a značajna je i prehrambena i laka industrija. Od prehrambene industrije posebno je razvijena mliječna i konditorska proizvodnja.

„Vladimirska oblast se ubrzano razvija i ima ogroman opseg industrije koja omogućuje razvoj. Naša proizvodnja stakla čini 100 posto ruske proizvodnje, 30 posto kemijske industrije, 50 posto farmaceutike, 30 posto proizvodnje tkanina, osobito lana te 30 posto proizvodnje čokolade. U najljepšem gradu regije Muromu otvara se vinarija u kojoj mogu biti zastupljena i hrvatska vina“, istaknula je na predstavljanju Svetlana Orlova, gubernatoricaVladimirske oblasti.

Kalinjingradska regija – „vrata“ ruskog tržišta

Sredinom svibnja sjedište HGK posjetili su predstavnici Kalinjingradske oblasti, najzapadnije ruske oblasti  koja je bogata rudama, naročito jantarom, smatra se da 90% svjetskih zaliha jantara leži upravo tamo. U regiji postoje i manje količine naftnih nalazišta, kamene soli, treseta, smeđeg ugljena. Počasni konzul Hrvatske u Ruskoj Federaciji Stefano Vlahović Kalinjigradsku regiju opisao je kako najbolju ulaznu točku na tržište od 150 milijuna potrošača koji imaju slične potrebe kao europski kupci. „Riječ je o ruskoj enklavi koja ima bescarinski režim, olakšan postupak dobivanja vize i najinteresantnija je regija za ulazak u Rusiju“, naglasio je Vlahović.

Zagrebačka prezentacija je zapravo bila uvodna priprema za odlazak hrvatskoga gospodarskog izaslanstva u Kalinjingrad od 14. do 16. lipnja, u organizaciji HGK. Izaslanstvo je dio inicijative Sport spaja biznis, a tijekom posjeta će se organizirati poslovni razgovori hrvatskih i ruskih gospodarstvenika u suradnji s Trgovinsko-industrijskom komorom Kalinjingrada i administracijom grada. Planira se i organiziranje promocije hrvatske turističke i eno-gastro ponude za koju je prijavljeno desetak hrvatskih proizvođača vina, a gastro prezentaciju će održati Podravka koja priprema kulinarski šou s tradicionalnim hrvatskim jelima. Kako hrvatska nogometna reprezentacija svoju prvu utakmicu protiv Nigerije igra upravo u Kalinjingradu 16. lipnja, to je dodatna prigoda da se naši proizvodi predstave široj publici.

Predstavljanje poslovnih potencijala

Za trajanja posjete gospodarskog izaslanstva otvoriti će se i novi pogon (inkubator kapaciteta 42 milijuna pilića godišnje) Vlahovićeve tvornice ProduktyPitania, najvećeg proizvođača smrznute hrane u Rusiji i istočnoj Europi.

U međuvremenu će se (8. lipnja) u Zagrebu održati i Gospodarski forum Zagreb – Sankt Peterburg na kojem je predviđeno predstavljanje investicijskih i poslovnih potencijala Hrvatske i Sankt Peterburga, B2B sastanci ruskih i hrvatskih tvrtki te održavanje okruglih stolova prema određenim gospodarskim temama.

Sankt Peterburg jedno je od važnijih gospodarskih središta Ruske Federacije, s razvijenom prerađivačkom industrijom, trgovinom, transportom i infrastrukturom, a financijsko je tržište grada drugo po veličini među regionalnim tržištima Rusije, na kojem posluje više od 700 velikih i srednjih poduzeća, uz 20 tisuća malih.

U strukturi proizvodnje najveći dio prihoda odnosi se na transportna sredstva i strojogradnju, poljoprivredno-prehrambenu industriju, uključujući napitke i duhan te metaloprerađivačku industriju. Glavna industrija je teška industrija, a grad je poznat po velikim brodogradilištima, strojograditeljskim poduzećima, tvornicama elektrostrojeva, generatora i poljoprivredne mehanizacije.

Stvoriti bazu za suradnju

U sklopu Foruma je planiran i seminar Russian Science for EU Business: Smart Software & Hardware. Seminar će održati ruska tvrtka RexLexNova, specijalizirana za provedbu i predstavljanje inovativnih rješenja u tehnici i znanosti.

Bit će predstavljena ruska znanstvena dostignuća u području razvoja softvera za potrebe medicinske i industrijske opreme, za kojim trenutno postoji potražnja u zemljama srednje i južne Europe. Cilj seminara je stvoriti bazu za suradnju u području istraživanja i razvoja, novih znanstvenih rješenja te razvoj softvera.

S obzirom da je trgovinska razmjena Hrvatske i Rusije prije krize i sankcija dosezala vrijednost od 3,4 milijarde dolara, jasno da postoji veliki potencijal za poboljšanje gospodarske suradnje. S tim u vidu, HGK će preko svog predstavništva u Moskvi i kroz daljnje prezentacije ruskih regija nastaviti raditi na tome da domaćim poduzetnicima otvori nove prilike za izvoz na ruskom tržištu.

HIA

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.