Rast stambenih i nenamjenskih kredita

KREDITI

Sektor kućanstava prestao se razduživati od rujna prošle godine. U travnju je godišnja stopa rasta stanja kredita ovoga sektora iznosila 2,2%, a razina zaduženja od 120,5 milijardi kuna bila je viša za 2,6 milijardi kuna nego prije godinu dana, a ujedno i najviša od početka 2016. godine.

 Prestanku razduživanja ovoga sektora pridonio je oporavak stambenih kredita, čija vrijednost na godišnjoj razini raste od studenoga prošle godine (u travnju 2,0%). Kako je s početkom rasta stambenih kredita koincidirao početak subvencioniranja stambenih kredita za mlade (stupio na snagu 15. srpnja 2017. godine), prema kojem je u 2017. godini realizirano i odobreno 2320 zahtjeva, treba pretpostaviti da je rast stambenih kredita bio gotovo uvjetovan ovom mjerom. Pritom su bili dominantni kunski krediti, koji su u ukupnim stambenim kreditima porasli do rekordnog udjela od 27,8% (rast u dvije godine za 14,4 postotna boda).

 No, unatoč rastu stambenih kredita, i dalje je dominantan rast zaduživanja kućanstava po gotovinskim nenamjenskim kreditima, koji su u travnju bili viši za 3,3 milijarde kuna ili 8,1% na godišnjoj razini. I ovdje je dominantan rast kunskih kredita, koji sada čine rekordnih 69% u ukupnim kreditima ove vrste (rast u dvije godine za 17,6 postotnih bodova). Tako su kućanstva trenutno zadužena točno polovinu u kunama, što je 13,5 postotnih bodova više nego prije dvije godine. Ostale se vrste kredita, poput kredita za automobile, potrošačkih kredita, pa čak i prekoračenja po kreditnim karticama, ne oporavljaju.

 Istodobno, sektor nefinancijskih institucija razdužuje se i dalje, što je i pod znatnim utjecajem prodaje nenaplativih i teško naplativih kredita, koji znatno više opterećuju ovaj sektor (krajem prošle godine 22,29% kredita ovoga sektora bilo je teško naplativo ili potpuno nenaplativo, a u cijeloj 2017. godini banke su prodale 6,2 milijarde kuna ovih kredita). Kreditna je zaduženost ovoga sektora krajem travnja iznosila 84 milijarde kuna te je bila 30,3% niža od kreditne zaduženosti sektora kućanstava.

 U ovoj godini, uz gospodarski rast i potrebe za investicijama, bolje stanje na tržištu rada te nastavak subvencioniranja stambenih kredita, očekujemo daljnje jačanje kreditne aktivnosti banaka.

 

HIA

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.