Početna konferencija projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“

zakos varaždin

U varaždinskoj Županijskoj palači održana je početna konferencija „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu“ ZAKOS“, projekta vrijednog 679.793,81 kuna bespovratnih sredstava. Prijavitelj projekta je Varaždinska županija, a partneri su joj: Međimurska županija i Koprivničko – križevačka županija, AZRA d.o.o., Hrvatska udruga poslodavaca, Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske,Tekstilno-tehnološki fakultet i Sveučilište Sjever.Ciljevi projekta su povećanje učinkovitosti i unapređenje kvalitetnog socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta socijalnih partnera na međunarodnoj,nacionalnoj, regionalnoj, lokalnoj i sektorskoj razini.

Voditelj Projekta Ivan Biškup naglasio je značaj Projekta za sve sudionike u Projektu. Posebno je naglasio da će Projekt pridonijeti da se najzastupljenije industrije na području tri županije koje su uključene u Projekt promoviraju kroz organizaciju okruglih stolova i radionica. Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin konstatirao je u svom izlaganju da je cilj Projekta da prilikom završne konferencije krajem iduće godine imamo niz mjera koje bi rezultirale podizanjem razine socijalnog dijaloga između predstavnika poslodavaca, zaposlenika i vlasti kroz gospodarsko-socijalna vijeća na lokalnoj, a zatim i na nacionalnoj razini.

Predsjednik sindikata tekstila, obuće, kože i gume Nenad Leček, posebno se osvrnuo na poziciju radnika u tim industrijama u socijalnom dijalogu. Svojim djelovanjem žele pokazati svoje znanje i želju da poboljšaju uvjete rada radnika od povećanje plaća do zaštite njihovih prava i uvjeta rada. Početnoj konferenciji iz Međimurske županije prisustvovali su zamjenik župana i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović, članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Elizabeta Bel, Ivan Senčar i Stjepan Cirković te koordinatorica na Projektu Danica Holcinger. Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec izrazio je zadovoljstvo što su i Međimurska županija te njezino Gospodarsko-socijalno vijeće sudionici Projekta te naglasio:. „Značaj socijalnog dijaloga je neosporan i samo socijalnim dijalogom mogu se postići bolji rezultati“.

„U našem djelovanju je ključno zastupati stavove poslodavaca u socijalnom dijalogu koji se tiču svih socijalno-gospodarskih tema. Gospodarsko-socijalno vijeće je tijelo  kroz koje možemo donositi prijedloge i promjene za dobrobit gospodarstva, a ovaj Projekt sigurno će tome pridonijeti“,kazala je Sanja Ostroški iz Hrvatske udruge poslodavaca.Svi sudionici posebno su istaknuli značaj sudjelovanja u Projektu  Sveučilišta Sjever i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Početnoj konferenciji nazočila je dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta prof.dr. Sanja Bischop i rektor Sveučilišta Sjever prof.dr. Marin Milković. Iz Koprivničko-križevačka županije  na početnoj konferenciji sudjelovao je  pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.Realizacijom Projekta socijalnim partnerima će se omogućiti učinkovitije zastupanje interesa članova, na višu razinu dignuti će se međusobni razgovor, razumijevanje i motivacija te će se osigurati relevantni utjecaj i doprinos ostvarenju ciljeva socijalne politike.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.