Rast vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi

Rast vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi

U drugom kvartalu ove godine nastavljen je rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova s vlastitim radnicima poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih koji se kontinuirano proteže od početka 2015. godine. U odnosu na isti kvartal prošle godine vrijednost radova povećana je za 6,6% uz ubrzanje međugodišnjeg rasta u odnosu na prethodni kvartal. Rast se i dalje temelji na povećanju vrijednosti radova na zgradama (za 17,1% na godišnjoj razini) uz smanjenu vrijednost radova na ostalim građevinama za 2,2%. Stoga je očit nedostatak realizacije većih infrastrukturnih zahvata koji bi podigli razinu građevinske aktivnosti na ostalim građevinama. Ipak, tijekom ove godine postupno se ublažava pad vrijednosti radova na ostalim građevinama, što uz rast vrijednosti narudžbi za takve radove sugerira mogući oporavak infrastrukturnih radova u narednom razdoblju. Uz solidan rast vrijednosti građevinskih radova obavljenih vlastitim radnicima, drugi kvartal ove godine obilježava i izrazit rast vrijednosti radova ostvarenih s podizvođačima (za 44,3% na godišnjoj razini), što upućuje na narušenu sposobnost građevinskih tvrtki da pri nedostatku radnika određenih struka same obave ugovorene poslove. Rast vrijednosti građevinskih radova znatnije je pridonio i rastu BDP-a zemlje u drugom kvartalu ove godine jer je pri rastu ukupne bruto dodane vrijednosti za 2,3% rast BDV-a građevinarstva od 3,6% bio treći prema visini ostvarenog rasta među svim djelatnostima.

U takvim je okolnostima u prvoj polovini 2018. godine vrijednost izvršenih radova ostvarena vlastitim radnicima tvrtki s 20 i više zaposlenih iznosila sedam milijardi kuna, što je 4,9% više nego u prvom polugodištu 2017. godine. Pritom je vrijednost radova na zgradama povećana za 14,1%, dok je istodobno vrijednost radova na ostalim građevinama smanjena za 3,9%. U ovogodišnjoj strukturi vrijednosti na zgrade se odnosi 53,1%, a na ostale građevine 46,9% ukupne vrijednosti radova, pri čemu se najviši udio radova bilježi na nestambenim zgradama (37,3%) i prometnoj infrastrukturi (30,0%). U okviru ostalih građevina, više od 56% vrijednosti radova odnosi se na rekonstrukcije, popravke i održavanje postojećih građevina, što potvrđuje sporu realizaciju novih infrastrukturnih projekata.

Na mogućnost nastavka pozitivnih kretanja u građevinskoj aktivnosti upućuju podaci o kretanju vrijednosti novih narudžbi koja je u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za 6,4%, uz skroman rast vrijednosti narudžbi na zgradama (za 0,9%) i snažniji porast vrijednosti narudžbi za radove na ostalim građevinama (za 12,9%).

Prvo polugodište ove godine obilježeno je pozitivnim pomacima u građevinskoj aktivnosti jer su uz porast vrijednosti izvršenih radova porasli i fizički obujam građevinske aktivnosti (za 3,0%), broj zaposlenih (za 6,7%) te bruto dodana vrijednost građevinarstva (za 2,9%), uz naznaku smanjivanja strukturne neusklađenosti između rasta aktivnosti u visokogradnji i niskogradnji. Međutim, rast građevinarstva i dalje je krhak i zbog neriješenih financijskih i poslovnih problema dijela građevinskih tvrtki potenciranih nedostatkom radnika potrebnih struka i zbog kolebljivog kretanja broja izdanih građevinskih dozvola koje naznačuju buduće poslove (u prvom polugodištu ove godine broj izdanih dozvola je 3,9% niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.