Predsjednik Milanović: Vojni proračun ne smije se smanjivati

Predsjednik Milanović: Vojni proračun ne smije se smanjivati

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović posebno je pozdravio sve prisutne bivše načelnike Glavnog stožera kazavši kako su oni ratna generacija te da će možda još samo sljedeći načelnik biti osoba koja je sudjelovala u ratu i bila ratni zapovjednik. „Nakon toga ulazimo u razdoblje kada ćemo povijest i onu povijesnu istinu koja nam je važna morati još intenzivnije ponavljati svojoj djeci jer drugi će nam pisati povijest. Morat ćemo je pisati i mi, i to objektivno jer u toj povijesti ima pregršt stvari za ponos i vrlo malo stvari za preispitivati. Imate na što biti ponosni“, poručio je predsjednik Milanović. Istaknuo je kako je Hrvatska vojska, prije svega, zadužena za obranu domovine, teritorijalnog integriteta, suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i nepovredljivosti. „Naravno, ona nije na granici, kao što je to bila vojska u vrijeme hladnog rata, niti vidim u ovom trenutku izazov koji bi je iznio na granicu. To radi policija i u tome policiji treba dati puno podršku. Taj posao je težak i slabo plaćen“, dodao je.

„Vojska ne može funkcionirati bez novca i bez predvidivih iznosa novca može preživljavati“, istaknuo je predsjednik Milanović dodavši da s obzirom na tešku situaciju neće biti jednostavno slagati proračun iz niza razloga. Naglasio je da će se javno zalagati da se proračun za Hrvatsku vojsku ne smanjuje. „Osim zrakoplova koje nabavljamo, što je za svaku pohvalu, vojsci treba hrana, streljivo, trebaju svi oni troškovi koji se ne vide i radi kojih se ne drže tiskovne konferencije, koji nemaju nikakvu političku prezentacijsku snagu, ali bez toga vojska ne može“, rekao je Predsjednik napomenuvši kako je to težak i izazovan posao Vlade i ministarstva. 
„Hrvatska vojska brani Hrvatsku. Mi trenutno imamo misiju u Poljskoj, na Baltiku. Misiju u Afganistanu više nema nitko. U kampanji sam se zalagao za to i najavio da neću donijeti odluku o produljenju hrvatske nazočnosti u Afganistanu, potpuno nesvjestan što bi se moglo dogoditi. Vidio sam da stvari idu kraju. Iz toga je izašlo dosta iskustva za hrvatske vojnike, korisno za Hrvatsku, ali i pravovremena, inteligentna i zajednička odluka da se trebamo polako povlačiti“, poručio je. 

„Kada je u pitanju naša misija na istoku, gledamo da se ponovno dižu bodljikave žice prema nekim istočnim susjedima koji i jesu i nisu prijetnja, migranti i jesu i nisu prijetnja. Stvara se tenzija. Ja znam da nije jednostavno i lako živjeti cijelu povijest s dominantnim, velikim i vrlo često agresivnim susjedom prema istoku. Međutim, mi živimo na zapadu, mi smo solidarni i mi jesmo za pomoć, ali isto tako moramo gledati i svoje interese i ne dopustiti da nas se uvuče u nešto nad čime nemamo nikakvu kontrolu“, rekao je Predsjednik istaknuvši da su to činjenice i da se to zove državni razlog. „Svaka državna vlast, i kada je u pitanju to, i kada je u pitanju opskrba energentima, plinom, prije svega mora voditi računa o svojim interesima, a onda u dobroj vjeri, koliko god je to moguće i na drugom mjestu, i o nekim zajedničkim interesima. Jer zbir tih interesa i tih težnji vrlo često nije sinergija nego u stvari regresija, oni vuku svaki na svoju stranu. Pozorno ćemo promatrati što se događa i paziti da nas se ne uvuče u nešto u što nikada više ne trebamo biti uvučeni, ništa slično što smo u povijesti radili za tuđi račun“, zaključio je predsjednik Milanović.  

U prigodi Dana Glavnog stožera OS RH predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u Domovinskom ratu, brigadnog generala Željka Živanovića i brigadira Antu Čokolića. Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, Redom hrvatskog trolista, odlikovani su brigadirka Ružica Pavić-Kevrić, brigadir Veljko Vukić i stožerni narednik Jurica Mikšić. 

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su brigadir Robert Suntešić, brigadir Vlado Baklaić, brigadir Tomislav Kaštelan, brigadir Darko Krajačić, brigadir Miroslav Kranjčec, brigadir Goran Poljančić, brigadir Dragutin Veseljak, pukovnik Zvonimir Matković, pukovnica Silvia Filošević, kapetan fregate Tomislav Sinjeri, bojnik Risto Ćamilov, bojnik Damir Petrinec, bojnik Goran Seretin, bojnik Branimir Zbožinek, satnik Veljko Žunić, časnički namjesnik Marijan Grandverger, časnički namjesnik Hrvoje Krajačić, časnički namjesnik Damir Malkić, časnički namjesnik Nenad Lambreščak, stožerni narednik Damir Rogošić i stožerni narednik Josip Kopi. 

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj akademiji govorili su načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj i ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.