Plenković u Istri: Revitalizacija Uljanika poruka je snažne potpore Vlade razvoju gospodarstva u Istri

Plenković u Istri

Premijer Plenković s ministrima Horvatom, Butkovićem i Cappelijem posjetio  je radove na istarskom Ipsilonu, a zatim se sastao s predstavnicima pulskog brodogradilišta Uljanik, gdje je također pregledao brod u izgradnji."Radovi idu jako dobro, bit će gotovi četiri mjeseca prije roka", rekao je na istarskom Y podsjetivši da udio vrijedi 500 milijuna kuna, a cijeli projekt 1,2 milijuna kuna. Projekt je ocijenio kvalitetnom suradnjom s posebnim oblikom partnerstva i izrazio zadovoljstvo što je Vlada nekoliko puta donijela ključne odluke za završetak ovog procesa.Dionica 12 kilometara istarskog Y Pazin-Cerovlje, ako su dobri vremenski uvjeti, bit će gotova i puštena u rad u prvoj polovici kolovoza. "Želimo potpuno integriranu Istru u prometne tokove Hrvatske. Nakon toga, mali dio ostaje u blizini tunela Učka, a Istra će biti povezana s mrežom autocesta do kraja sljedeće godine", naglasio je. 

Omogućen povratak brodogradnje u Pulu
 
Nakon posjeta novom brodogradilištu u Uljaniku i sastanka s predstavnicima brodogradilišta, premijer je rekao novinarima da je posjet uslijedio nakon što je Vlada zaključkom dala jamstva brodogradilištu da dovrši izgradnju novog 526, broda nazvanog Kuvajt prema klijentu broda. u brodogradilištu.
 
"Cilj Vlade je da izgradnja brodova u Puli i drugim hrvatskim brodogradilištima ne stvara gubitke, da su na tržišnoj osnovi i da se svi ugovori koji su potpisani pripremaju na jasan, kvalitetan i kvalitetan način kako se ne bi ponovile prošle situacije", rekao je. je premijer.
 
"Vjerujemo da je proces koji smo do sada proveli 3. svibnja ohrabrujući, da stvari idu u dobrom smjeru i da ćemo, nadahnuti ovim modelom, naći rješenje za Uljanik. Ovo je poruka naše vlade o snažnoj potpori gospodarstvu u Istri, Istri županije, grada Pule i ponajviše ovdje zaposlenih, čiji su predstavnici, moram priznati, imali jednu od presudnih uloga u argumentiranju stavova o ključnim odlukama koje smo donijeli u Vladi ", rekao je Plenković. Dodao je da je Vlada u posljednjih nekoliko godina učinila puno za cijelu Istru.
 
U koronskoj krizi vlada je poslodavcima dala više od 240 milijuna kuna
 
"Prihodi županija, gradova i općina povećali su se za oko 85 milijuna kuna u odnosu na 2017.-2019., Što je 16% više prihoda. Ukupna europska sredstva ugovorena u Istarskoj županiji su na razini od oko 2,2 milijarde kuna , od čega je 2,1 milijarda kuna ugovoreno tijekom mandata naše Vlade. 
U vrijeme Covid-19, vlada je dala više od 240 milijuna kuna poslodavcima za radnike u Istarskoj županiji, kako bi prevladali krizu i ne povećali broj nezaposlenih u Istri ", podsjetio je.
 
Posvećenost politici uravnoteženog regionalnog razvoja
 
Plenković je rekao da mu je posebno drago što je Vlada dala snažnu, čvrstu podršku dovršenju Opće bolnice u Puli, u kvalitetnoj suradnji s ravnateljem bolnice, dr. Hrstić, kao i predstavnici županije s kojima je dogovoren cijeli projekt, s kvalitetnim izvorima financiranja. 
"Ovo su samo neki od primjera, zajedno s mnogim drugim aktivnostima, od prometne infrastrukture, marine, turizma, poljoprivrednog regionalnog razvoja, kulture, sjednice Vlade u Puli u rujnu 2018., vrijedne više od milijardu i 500 milijuna kuna. usvojena tamo pokazuje da je naša vlada opredijeljena za uravnoteženi regionalni razvoj i da Istra, kao županija, što se nas tiče, treba ostati županija, baš onakva kakva jest ", rekao je Plenković, dodavši da se vlada dokazala u smislu decentralizacije, a funkcionalno, spajanje ureda državne uprave sa županijama i fiskalnim, s 15% više prihoda, nacionalnim i europskim projektima i kvalitetnim dijalogom s županijama u posljednje četiri godine."Na tom ćemo putu u budućnosti voditi politiku uravnoteženog regionalnog razvoja", zaključio je Plenković izjavu za medije.
 
Vijeće INA-e dobilo je kvalitetnu osnovu za daljnje odluke
 
Premijer je rekao da je sastanak s predstavnicima anglo-francuske investicijske banke Lazard, Vladin savjetnik za kupnju dionica INA-e od mađarskog MOL-a, bio vrlo kvalitetan, detaljan, metodološki i sadržajno vrlo dobar.
Plenković smatra da je Vijeće INA-e dobilo od njih čitav niz informacija i procjena vrijednosti tvrtke, koji su važni kao osnova za daljnje odluke.
"Već sam danas rekao, siguran sam da je i ministar Ćorić rekao da nećemo i ne možemo priopćiti nijedan broj kada je riječ o procjeni, ali sigurno imamo razloga da nakon ovog detaljnog snimanja i analize koje smo dobili danas, čekamo sljedeću kruga do konačnog izvještaja investicijskih savjetnika i da paralelno s tim započnu i razgovori s mađarskom stranom ", rekao je.
Objasnio je da je tvrtka INA uvrštena na burzu, a svaki komentar u vezi s tim bio bi suvišan i pogrešan, jer su to podaci koji su važni za Vijeće i Vladu i na taj način će se oni koristiti.
 
Uljanik nisu samo lijepe želje, ovo je dobro rješenje za sve
 
Upitan o slučaju Uljanik i njegovim mogućnostima, Plenković je ponovio da je ono što je Vlada donijela kao zaključak preduvjet za daljnje odluke. 
"To nisu samo dobre želje, ovo su odluke koje su potpuno drugačiji izbor u odnosu na ponudu koja je bila na stolu Vlade - a koja je bila preskupa, nerealna i ne bi dovela do dobrog rješenja za brodogradilište, ili za ljude koji su ovdje, ili za Vladu - odgovorio je. Odluka o Uljaniku donesena je nakon temeljitih analiza
 
Na pitanje je li njegov dolazak danas u Uljanik predizborna emisija, kako je rekao predsjednik IDS-a, odgovorio je da se predizborna emisija održala jučer, a da se ovaj posjet Istri i brodogradilištu događa nakon niza pozitivnih odluka vlade za Istarsku županiju. "Postoji velika razlika između djela i predstava koje su se dogodile jučer", rekao je.
 
Na pitanje može li Vlada donijeti odluku o Uljaniku ranije, a ne nakon dvije godine i osobne drame radnika, Plenković je odgovorio da se prethodna situacija ne može uzeti kao odluka jer bi bila pogrešna i od Vlade i od brodogradilišta.
"Ta je odluka sada donesena nakon temeljitog rada, brojnih planova koje su stečajnim upravnicima podnijeli prvo Ministarstvo gospodarstva, a potom i ostala ministarstva", rekao je Plenković, ocjenjujući odluku dobrom.
 
Upitan hoće li Jadranbrod nastaviti kontrolirati hrvatsku brodogradnju kao i dosad, rekao je da će nadzor biti mnogo detaljniji i kvalitetniji. Cijelo nadgledanje ovog procesa mora se temeljiti na onome što radimo danas, 3. svibnja: redovita izvješća, kao i onome što se radi prema Brodosplitu i Brodotrogiru. Konačno, sve odluke koje se tiču ​​Uljanika donijete su nakon temeljitih, stručnih analiza i savjetovanja koje smo dobili od Jadranbroda ", rekao je Plenković. "Tri su ključne točke - prvo je prošlog tjedna bio zaključak Vlade kao preduvjet za svako daljnje postupanje, sljedeće je imenovanje uprave, a nakon toga obrada zahtjeva za garancijom", pojasnio je dalje premijer.
 
Što se tiče garancija za izgradnju polarnih krstarenja 3. svibnja, premijer je otkrio da je to jedna od odluka koja se trenutno razmatra unutar koordinacije na razini Vlade, a on će doći na sjednicu Vlade čim bude spremna. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je i u teškim uvjetima u kojima se nalazio Uljanik najmoderniji, suvremeni polarni krstaš upotpunjen tehničkim karakteristikama koje su, globalno gledano, "najmodernije".
 
"Izuzetno je ohrabrujuće i na ponos svih onih koji su doprinijeli izgradnji takvog broda u pulskom brodogradilištu," rekao je, dodavši da ako cijeli aranžman s 3. svibnja i Scenic Group oživi na način koji bi izgradio druge pomrčine, sigurni da na namjerno i inteligentan način možemo povezati djelo i u roku od 3. svibnja i unutar Uljanika.
 
Dobit ćemo novo povjerenje hrvatskih birača
 
Upitan o inicijativi platforme "Možemo" za odgodu ljetne parlamentarne pauze, premijer je rekao da ne zna što platforma govori.
"Ono što znam jest da ćemo steći novo povjerenje hrvatskih birača. Vjerujemo da imamo postignuća, izvrstan i realan program, s vrlo jasnom vizijom transformacije niza aspekata u hrvatskom društvu i gospodarstvu. Pokazali smo kako voditi Hrvatsku u krizi. Hrvatska će u narednih sedam godina imati na raspolaganju gotovo 22 milijarde eura, praktično cjelokupni jednogodišnji proračun u usporedbi sa sljedećih sedam godina, što je sjajna investicijska poluga koja nam omogućuje da prevaziđemo ovu situaciju. , kriza bez presedana u posljednjih stotinu godina koja je zahvatila Hrvatsku i svijet ", rekao je premijer. 
"Što se tiče situacije nakon izbora, mi smo, naravno, spremni. Čim rezultati budu službeni, naravno vjerujući da ćemo steći novo povjerenje hrvatskih birača za još jedan mandat, formirat ćemo vladu, Vladu i raditi u službi hrvatskog naroda.
 
Vlada će naći sredstva za obnovu Zagreba i svi će biti uključeni u proces
 
"Što se tiče Zakona o obnovi grada Zagreba, važno je razotkriti ovu lažnu tezu o potrebi donošenja bilo kojeg zakona prebrzo. Grad u kojem je oštećeno 25.000 zgrada, s procjenom od 11,5 milijardi eura, neće biti obnovljen za dva dana, za tri dana, obnovit će se za deset godina i Vlada koja će voditi Hrvatsku, a bit će i naša Vlada, pronaći će sredstva za obnovu Zagreba tako da svi budu uključeni u taj proces, a graditelji i arhitekti i urbanisti, pravnici i povjesničari umjetnosti, tehničari, mehaničari, dimnjačarstvo, a sigurno to neće učiniti neka politička opcija koja nije dala ništa, niti doprinos fondu grada Zagreba za obnovu, za razliku od, recimo, HDZ-a koji je uplatio milijun i sto tisuća kuna, plus Vlada svi su se dužnosnici odrekli plaće, plus zastupnici. 
Dakle, nisam primijetio da se bilo koja druga politička opcija čak približila davanju sredstava kao što je to činio HDZ. Kad to učine, onda možemo razgovarati ", odgovorio je.
 
Poziv na sučeljavanje
 
U vezi s komentarom predsjednika SDP-a Bernardića, koji je za program HDZ-a rekao da je to "desna ruka na srce, lijeva u džepu", Plenković je rekao da je desnica na srcu sigurna i da je pristao suočiti se s HTV-om 16. lipnja poziva Bernardića da dođe kako bi hrvatska javnost mogla vidjeti što on može ponuditi Hrvatskoj i što Plenković nudi kao premijer i predsjednik HDZ-a, te razotkriti sve tanke i šuplje fraze priče koje Bernardić i njegov tim emitiraju. , ne samo u kampanji nego i u posljednje četiri godine. 
"Netko tko se htio baviti Agrokorom s vrećom kupusa, siguran sam, nije netko tko može voditi Hrvatsku u tako zahtjevnim okolnostima u sljedeće četiri godine", rekao je. Plenković je također najavio da će netko iz stranke sigurno sudjelovati u Šetnji za život, dok će on tada biti u kampanji. 
Novinare je zanimao i stav premijera o mogućnosti izmjena zakona o donacijama strankama, kako bi podaci bili objavljeni i prije izbora. Premijer je rekao da prema postojećem zakonu o financiranju, kao i svim revizijama i nalazima revizija, HDZ, otkad sam predsjednik, već četiri godine ima sva revizijska izvješća bez primjedbi ili preporuka ili upitnih detalja.
 
"Što se nas tiče, potpuna transparentnost financiranja stranaka je nešto što već radimo, tako da ne vidim što bismo mogli učiniti dalje.


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.