Premijer Andrej Plenković rekao je danas da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da u borbi protiv korupcije nema nedodirljivih i naglasio važnost slanja jasne poruke javnosti da je postupanje u skladu sa zakonom dobro, normalno i očekivano. Naglasivši da će sva tijela i dalje raditi svoj posao u skladu sa zakonom i svojim ovlastima, rekao je da živimo u demokraciji i tri podjele vlasti te da više ne postoji politička vlast koja bi određivala koji će se procesi voditi.  Premijer Andrej Plenković danas je, otvarajući 11. sjednicu Vlade, komentirao aktualne političke i gospodarske teme u proteklom tjednu. 
Prvo je komentirao trenutnu javnu raspravu koja je nametnuta nakon slučaja JANAF, a svodi se na pitanje neovisnosti rada pravosudnih institucija. - Važno je da javnosti šaljemo jasne poruke, a ne da kao netko drugi, konkretno predsjednik Republike, šaljemo neke zbunjujuće poruke javnosti - istaknuo je premijer.
Objasnio je da to govori jer ispada da je problem ako Vlada i pravosudna tijela postupaju u skladu sa zakonom, odnosno ispada da je dio medija i političkih krugova iznenađen što Vlada i pravosudna tijela djeluju u skladu sa zakonom. 
"To znači da se ispostavlja da neki u Hrvatskoj još nisu razumjeli našu politiku u borbi protiv korupcije. A politika je vrlo jasna - nema nedodirljivih. Nema imena, nema stranačke iskaznice, nema dužnosti koju bi netko izvršio, a koja bi onda eventualno zaštititi od tijela koja su po zakonu dužna provoditi radnje ako imaju određene naznake ili sumnje da netko radi protiv zakona ”, objasnio je. 
Dodao je da su brojni pravni stručnjaci, i ustavni i kazneni, u svojim govorima javnosti objašnjavali o čemu se radi i kako tijela djeluju i koji u svakoj fazi istrage mogu znati što rade i da je stvar savršeno jasna.
 
Problem je što očito postoje neki za koje pravni postupak nije normalan
 
Međutim, upozorio je premijer, očito postoje neki kojima se takav pravni postupak ne čini normalnim. "To je problem. Ali ne naš problem, problem je kako se to postupalo tijekom druge vlade", naglasio je i poslao poruku da je postupanje u skladu sa zakonom dobro, normalno i očekivano. Kako bi izbjegao sve dileme, premijer Plenković naveo je nekoliko primjera. "Kad bismo razmišljali i ponašali se kao što neki drugi očito misle, koga bi, recimo, zanimalo više nego mene posebno, u tom slučaju Varga prije gotovo dvije godine ne bi izvršavao mjere, već da bi otkrio tko je naručio te lažne i izmišljene SMS me kao tadašnjeg premijera u prvom mandatu? Vjerojatno mi je to bilo u najboljem interesu. Kome bi bilo zanimljivije od mene da na vrijeme kad imenujem ili predlažem novog direktora jednog od javnih poduzeća, JANAF, znam da znam da postoji neka aktivnost koja bi dovela u pitanje njegovu integritet?  
Koga bi zanimalo više od mene, kao predsjednika HDZ-a, da se mjere u slučaju Rimac ne pokidaju samo nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora? I koga bi zanimalo više od mene da unaprijed znam prilikom sastavljanja lista za Hrvatski sabor da će jedan od mojih zamjenika, koji će vjerojatno biti izabran zbog svog mjesta na listi, tri mjeseca kasnije, doći u situaciju da mu sud odredi pritvor? ", Pitao je. Premijer Plenković
 
Neovisna pravosudna tijela ne dolaze u Vladu na odobrenje
 
Naglasio je da tijela koja svoj posao rade na temelju zakona, rade taj posao točno onako kako je propisano zakonom. 
"I oni ne dolaze u Vladu na ispovijed radi određenog odobrenja što treba činiti, a što ne činiti", dodao je dodajući da se to radi u normalnoj i civiliziranoj zemlji i demokraciji te da neovisna pravosudna tijela imaju slobodne ruke da rade sve što trebaju.   
"To je ključ politike borbe protiv korupcije, za razliku od onih koji samo lamentiraju zbog toga", istaknuo je premijer Plenković i upozorio kako nije dobro što se ispostavilo da je postupanje po zakonu čudno za neke komentatore i javnost. "Poštujmo neovisnost pravosudnih institucija, DORH-a, USKOK-a, policije i budimo oprezni kako ih komentiramo", rekao je, dodajući: 
"Da budemo potpuno otvoreni, da smo čuli ono što smo čuli, na primjer, od mene kao premijera i predsjednika HDZ-a, dogodila bi se revolucija. Sto posto, to vam garantiram. To bi također trebalo analizirati, i to kažem sada. politički ”, upozorio je, dodajući da će sva tijela nastaviti svoj rad u skladu sa zakonom i na temelju ovlasti koje su im dane. Na kraju je premijer rekao da bi svi trebali razumjeti da živimo u demokraciji i tri podjele vlasti te da ne postoji politička vlast, kao nekada, koja će odrediti koji će se procesi voditi.
 
Pad BDP-a u 2020. godini 8%, rast 2021. 5%
 
Među ostalim važnim temama izdvojio je smjernice za pripremu državnog proračuna za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu.
Istaknuo je da vlada u usporedbi s ranijim projekcijama sada predviđa pad BDP-a od 8% u 2020. godini, što je s obzirom na okolnosti dobro, jer se radi o manjem padu nego što je procijenjeno na početku krize zbog pandemije koronavirusa. 2021. vlada očekuje stvarni rast BDP-a od 5%, a 2022. 3,4%."Najvažnija tema za sve nas je Program oporavka hrvatskog gospodarstva i jačanje naše otpornosti. To je ključna zadaća Vlade i upravljanja državom", rekao je premijer dodajući da Vlada raspolaže polugom. 
Dio sredstava potječe iz Višegodišnjeg financijskog okvira, a dio sredstava iz sljedeće generacije programa EU, koji će pomoći likvidnosti gospodarstva i aktivnosti iz vladinog programa."Vjerujem da ćemo se vrlo brzo vratiti na razinu odgovornog upravljanja javnim financijama, a to znači i trend - smanjivati ​​javni dug, ostvariti proračunski višak i zadržati investicijski kreditni rejting", rekao je premijer.
 
Hrvatska zadržava investicijski kreditni rejting zahvaljujući dobrom ugledu, poduzetim aktivnostima i povjerenju
 
Premijer Plenković uvjeren je da će ove tri točke postići Vladine ciljeve povećanja zaposlenosti i povećanja plaća i općenito životnog standarda ljudi. 
Vladinu politiku prati dobar signal jedne od tri svjetske agencije za kreditni rejting, Standard & Poor's, koja je Hrvatsku zadržala u investicijskom kreditnom rejtingu zahvaljujući vrlo temeljitoj analizi koja se temelji na ugledu Hrvatske na vladinu politiku u prvom mandatu. aktivnosti koje je Vlada do sada poduzela kako bi smanjila negativne učinke i na uvjerenje da će ovaj vladin program dovesti do dobrih rezultata.  
 
U tom je kontekstu dva skupa održana ovih dana ocijenio pozitivnim. Prva je bila konferencija Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo", gdje su nadležni ministri imali priliku čuti što hrvatski gospodarstvenici misle o gospodarskoj situaciji i najavu novih poreznih olakšica. Drugi je bio sastanak članova Vlade sa svim hrvatskim županima u Gospiću, gdje su razgovarali o reformi lokalne samouprave, planu gospodarskog oporavka i pitanjima fiskalne decentralizacije. Također je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o uspostavi Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, što je svojevrsni socijalni dijalog s Maticom umirovljenika i Sindikatom umirovljenika.
 
Obilježen je i Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a Vlada je potvrdila svoju predanost jačanju zakonodavnog okvira koji će povećati kazne za počinitelje.
"Još jednom smo rekli koliko je takva pojava za nas neprihvatljiva i koliko trebamo poticati žrtve da prijave nasilje", rekao je premijer dodajući kako je potrebno osigurati kvalitetnu koordinaciju niza odjela koji sudjeluju u prevenciji nasilja. Ovog su se tjedna članovi Vlade pridružili raznim aktivnostima i proslavama Međunarodnog dana znakovnih jezika i početka Europskog tjedna sporta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.