Marić za Novu TV: Ovo je peti krug porezne reforme u kojem su najniže plaće najviše porasle od 2016.

Marić za Novu TV: Ovo je peti krug porezne reforme u kojem su najniže plaće najviše porasle od 2016.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić govorio je o petom krugu porezne reforme u Dnevniku Nove TV.  Na pitanje otkud novac za ovu reformu, ministar je odgovorio da je to već planirano u proračunu. "O proračunu će se raspravljati u Hrvatskom saboru za dva tjedna, a onda će se vidjeti da su te brojke već sastavni dio proračuna", rekao je Marić. Marić kaže da ovo nije reforma "Superhika", kako je naziva oporba, i dodaje da je već bilo takvih epiteta od strane oporbe.
 
Današnjim krugom rasterećeno je preko 10 milijardi kuna
 
"Od 2016. do danas najviše su plaće rasle onima s najmanjim plaćama", tvrdi ministar, dodajući da postoji jedna porezna reforma, a postoji i nekoliko krugova. "S današnjim krugom olakšanje je preko 10 milijardi kuna", dodao je. 
Na pitanje zašto se oporezivi dio ne podiže na 5.000 kuna, Marić je odgovorio: "Kad smo podigli sa 2.600 na 4.000, tada smo povećali broj onih koji ne plaćaju porez na dohodak s 900.000 na 1,9 milijuna." Dodaje da sada ne misle da je to pošteno. 
"Još nismo iznijeli konkretan prijedlog, učinit ćemo to, ne bježimo od toga", rekao je na pitanje hoće li zdravstveni radnici koji čine nadljudske napore u krizi s koronom odbiti povišicu. Na pitanje mogu li očekivati ​​obećane povišice 1. siječnja, rekao je samo da je to predmet razgovora, kao i božićnice za zaposlenike u državnom i javnom sektoru. Ako je Božić, iznos će biti 1500 kuna.
 
"Danas je bilo rasprave o rebalansu, sviđaju mi ​​se jer se čuju razne kritike", dodao je. 
Riješen je dio duga prema veletrgovcima, a ministar kaže da nije isključeno i vraćanje kompletnog duga, ali ni tada problem nije riješen jer nove obveze rastu, a Marićeva namjera je "vratiti se zakonski propisanim rokovima plaćanja, odnosno 60 dana". 
Marić kaže da je uvođenje blokade moguće , ako se dogodi takva situacija, i tvrdi da novac nije problem, te dodaje da nisu stali s financijskim mjerama, već su sada usmjereni na sektore koji su više pogođeni krunom. 
Marić kaže da bi, ako se to dogodi, morali pronaći 150 milijuna kuna kako bi cijelu naciju testirali na koronavirus. "Ako bi to značilo očuvanje zdravlja, ljudskih života, gospodarstva i radnih mjesta." 
"Vidjet ćemo", rekao je na pitanje hoće li ugostitelji pozdraviti smanjenje PDV-a, dodajući da su puno razgovarali. Što se tiče parafiskalnih nameta, kaže da je u nekoliko navrata došlo do smanjenja, ali da još uvijek ima mjesta.
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.