Svečana sjednica uz Dan Grada Varaždina u virtualnoj sferi, u koncertnoj dvorani samo dobitnici nagrada

Svečana sjednica uz Dan Grada Varaždina u virtualnoj sferi, u koncertnoj dvorani samo dobitnici nagrada

Dan Grada Varaždina, koji se obilježava uz blagdan njegova nebeskog zaštitnika, Svetog Nikole, 6, prosinca, ove je godine održan uz minimalnu pompu, a cijela sjednica prenošena je i u virtualnom prostoru. Tako su danas u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina bili samo ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja grada.Zbog nepovoljne epidemiološke situacije putem Zoom aplikacije uključili su se vijećnici Gradskog vijeća, gradonačelnik Ivan Čehok, zamjenici gradonačelnika, pročelnici i članovi odbora, pa i premijer Andrej Plenković koji je u samoizolaciji zbog koronavirusa.

Priznanja dobitnicima uručio je predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan te tom prigodom poručio:- Ovdje bi posebno istaknuo projekte koji su pred završetkom realizacije poput nove varaždinske knjižnice i obnove gledališta u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, koji su velikim dijelom financirani upravo uz pomoć Ministarstva kulture, te obzirom kako je kraj godine pozivam Ministarstvo kulture da iznađe dodatna sredstva potrebna za završetak navedenih projekata iz do sada neraspoređenih sredstava – kazao je Habijan i spomenuo i projekt obnove varaždinske sinagoge koja se također dijelom financira uz pomoć Ministarstva kulture. Naglasio je potrebu za daljnjim razvojem grada kao sveučilišnog centra.

U budućem je razdoblju pozvao na jedinstvo jer ističe, postoje teme koje nadilaze stranačku pripadnost. Dodao je da to jedinstvo zasad nije postignuto te da su „pali na ispitu političke odgovornosti i političke zrelosti”.-Obzirom na to, pozivam da se do kraja mandata ovoga vijeća usredotočimo na pitanja koja su bitna za naš grad da usvojimo realan i održiv proračun koji će predstavljati čvrsti temelj za daljnji razvoj našeg Varaždina jer u konačnici građani to od nas i očekuju – kazao je Habijan.

Gradonačelnik Ivan Čehok putem video veze naglasio je kako sva njihova nastojanja zasjenjuju ograničenja pandemije, no svaka je kriza šansa za sposobne,koji su u tri godine podigli razinu kapaciteta grada te smanjili broj zaposlenih. Za subvencije gospodarstvu izdvojeno je više sredstava nego prije, podignuta je razina apsorpcije sredstava iz europskih fondova, stiglo je novih 30 novih milijuna kuna za postrojenja za gospodarenje otpadom. Spomenuo je i projekt Aglomeracije te dodao kako sve zajedno dovodi do ulaganja od preko 800 milijuna kuna, po čemu je, uz sve ostale projekte, Grad Varaždin apsolutno u hrvatskom vrhu.

Jedini provodimo dva gospodarska projekta – komunalno opremanje zone Brezje i dogradnja Tehnološkog parka, gdje su u samo mjesec dana novi prostori popunjeni informatičkim tvrtkama do zadnjeg mjesta – kazao je Čehok te dodao i da je Varaždin sveučilišni grad s dva sveučilišta.

- I u krizi smo usmjereni prema obrazovanju, kulturi i sportu. Možda je i najvažnije istaknuti poticanje izvan institucionalne kulture – rekao je gradonačelnikistaknuvši da u četiri godine nije dobiveno „ni kune” od Županije za područje grada. Najavio je i da će Varaždin biti prvi hrvatski grad koji će do 2022. biti pokriven optikom.- Vremena su neizvjesna, ali gledajući nagrađene, imamo one koji su unatoč preprekama pokazali da ništa nije jače od ideje kojoj je vrijeme da se ostvari – zaključio je Čehok, a video vezom Varaždincima je Dan grada čestitao i Premijer Plenković.Pozdravivši  uvodno sve nazočne Plenkoviće je uime Vlade svim Varaždinkama i Varaždincima čestitao Dan grada i blagdan Sv. Nikole posebno zahvalivši hrvatskim braniteljima na svemu što su učinili za slobodu Hrvatske, osobito njezinoga sjeverozapada i grada Varaždina.



Unatoč globalnoj pandemiji Varaždinci nastoje biti okrenuti budućnosti

Naglasio je da Varaždinci i njegovi stanovnici, unatoč krizi prouzročenoj globalnom pandemijom koronavirusa koja trese cijeli svijet, nastoje biti okrenuti budućnosti, razvijati i očuvati svoj grad i njegovo bogato kulturno i povijesno naslijeđe.
"Upravo na svojoj impresivnoj povijesti kreativnim pristupom kakav zajednički zauzimate gradite grad koji je i kulturno, sveučilišno, ali i gospodarsko središte sjeverozapada Hrvatske", rekao je.Aktualiziravši ozbiljnost situacije u kojoj pandemija koronavirusa  svakodnevno mijenja naš život i čini velik pritisak na hrvatski zdravstveni sustav, istaknuo je požrtvovne napore i izazove s kojima se u borbi s bolešću nosi Opća bolnica Varaždin.
"Ministarstvo zdravstva je u stalnom kontaktu s ravnateljem Opće bolnice Varaždin i nastoji na sve načine pomoći funkcioniranju bolnice od privremenog rasporeda medicinski sestara, liječnika te dobavljanju različitih medicinskih aparata; respiratora, ventilatora, monitora ili aparata za davanje kisika".
"Naš cilj je da budemo tu uz vas u situaciji kada je sjeverozapad Hrvatske jedan od najugroženijih dijelova zemlje u pandemiji koronavirusa".

Na Vladinoj sjednici u ponedjeljak dodatak na plaće svima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa

Plenković je zahvalio liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima na predanom i požrtvovnom radu." Vlada će već u ponedjeljak na svojoj sjednici donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa osigurati dodatak na plaće, jer smatramo da je ovo što zdravstveni djelatnici rade iznad svih uobičajenih napora i da takvu potporu u ovom trenutku zavrjeđuju", najavio je Plenković.Podsjetio je da je Hrvatska je pripremila plan cijepljenja, naručila 5,6 milijuna doza cjepiva rekavši da će ono biti dostupno svim građanima, a krenut će se od najranjivijih skupina, starijih i zdravstveno ugroženih, zdravstvenih djelatnika te štićenika i zaposlenika domova za starije.

Plenković je podsjetio i na učinjene velike napore za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta."Predstavili smo niz mjera koje će pomoći gospodarstvu; od naknada za poslodavce radi plaća zaposlenicima od 4.000 kuna, covid-kredite kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo od 1, 3 milijarde kuna te naknade cijelih ili dijela fiksnih troškova onih djelatnosti kojima su aktivnosti zbog mjera ograničenja obustavljene."



217,6 milijuna kuna potpore za područje Varaždina i 311 milijuna kuna na razini Županije

Kazao je i da je Vlada dosad za područje Varaždina odobrila 2.446 zahtjeva za 32.409 radnika, te je  za potpore isplaćeno 217,6 milijuna kuna, dok je razini Županije za potpore isplaćeno 311 milijuna kuna.
Plenković je istaknuo da s Varaždinom Vlada razvija partnerski odnos kroz stalan dijalog i suradnju, česte posjete članica i članova Vlade te da su Gradu otvorena vrata svih hrvatskih institucija.

Varaždin je grad mnogih projekata, čestitam vam na njihovoj realizaciji

Pohvalio je Varaždin kao grad koji ima zaista veliki broj projekata."Zadovoljan sam kako se ti projekti realiziraju i čestitam vam na više od milijardu kuna koje ste osigurali kroz europske strukturne i investicijske fondove. Smatram da je projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin  izrazito vrijedan kao  i projekt izgradnje dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin, Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, obnova koncertne dvorane, Studentski dom u Varaždinu te projekt rekonstrukcije i opremanja Tehnološkog parka Varaždin."
Plenković je podsjetio i da se Vlada opredijelila da sjever Hrvatske bude povezan, osim cestovnom i suvremenijom željezničkom infrastrukturom naglasivši da će Vlada nastajati pomoći da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija, te da se kroz otvoren dijalog teži daljnjoj funkcionalnoj, fiskalnoj decentralizaciji i realizaciji konkretnih projekata.

Kriza predstavlja i šansu

"S obzirom da se nalazimo u situaciji kad ova kriza ujedno predstavlja i šansu Vlada je osigurala  strateške dokumente i Nacionalnu razvojnu strategiju, radimo i Nacionalnom planu oporavka i otpornosti te očekujem da se i vi uključite u provedbu tih projekata. Uz nacionalna sredstva na raspolaganju ćemo idućih 10 godina imati ukupno 24 milijarde eura kako bismo osigurali brz gospodarski oporavak.""Današnja vijest o zadržavanju investicijskog rejtinga jedne od triju rejtinških agencija, agencije Fitch sa stabilnim izgledima potvrda je da radimo u dobrom smjeru unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima."
Zaključno, Plenković je uime Vlade još jednom svim Varaždinkama i Varaždincima čestitao Dan grada i blagdan Svetoga Nikole.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.