Ministrica Nina Obuljen Koržinek u Varaždinu nazočila otvaranju novog prostora Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović

Ministrica Nina Obuljen Koržinek u Varaždinu nazočila otvaranju novog prostora Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, danas je u Varaždinu nazočila otvaranju novog prostora Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović koja je iz prizemlja Hrvatskog narodnog kazališta preseljena u vlastiti prostor - novoobnovljeni objekt nekadašnje palače Ritz na Franjevačkom trgu.
To je povijesni trenutak za hrvatsku kulturu i rijetki su gradovi koji danas ulažu u slične temeljne kulturne institucije rekla je između ostalog ministrica te naglasila da je Ministarstvo kulture s velikim odobravanje dočekalo inicijativu Grada Varaždina prije četiri godine da se Gradskoj knjižnici Metel Ožegović omogući novi zaseban prostor u središtu grada. Ministarstvo je dosad podržavalo i obnovu Hrvatskog narodnog kazališta, a u novom razdoblju bit će to i zgrada Državnog arhiva u Varaždinu. Osim ove Ministarstvo je podržalo i neke manje knjižnice diljem Hrvatske, među ostalim i Knjižnicu u Požegi i u Vinkovcima koja je stradala tijekom Domovinskog rata. Ministrica je na kraju poželjela uspješan rad knjižnici u novom prostoru te izrazila žaljenje što otvorenju ne može nazočiti Mario Šoštarić, ravnatelj knjižnice koji je uređenje novog prostora i preseljenje uspješno iznio na svojim leđima.
O značaju te kulturne institucije uz ministricu govorili su Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika i dr. Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina. Sandra Malenica istaknula je među ostalim da je uređenje novog prostora Knjižnice najveći pothvat ove gradske vlasti, a s njome se složio i gradonačelnik Čehok koji je rekao da Varaždinci mogu biti ponosni što imaju jednu od najstarijih knjižnica u Hrvatskoj potpuno prilagođenu potrebama suvremenih korisnika.
Novouređeni prostor od 2000 metara četvornih predstavlja prvu nekretninu u 183 godine tradicije kojom će raspolagati knjižnica. Uz suvremene sustave grijanja i hlađenja, knjižnica je opremljena i funkcionalnim regalima u skladišnom prostoru, studijskom čitaonicom, dvoranom za prezentacije, opremom za samoposudbu, opremom za slabovidne te za osobe s poteškoćama u kretanju.
U zgradu koju je Grad kupio za 11,4 milijuna kuna uloženo je 15 milijuna kuna u uređenje, adaptaciju i opremu od čega je 4,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija. Knjižnica ima više od 300.000 jedinica građe od koje će većina biti smještena na novoj lokaciji u samom središtu Varaždinu, na adresi Franjevački trg 2-4. Uz prostor za korisnike i prostor za skladišta i zaposlenike, u podrumu palače Ritz, inače zaštićenog kulturnog dobra, bit će prezentirane vrijedne zbirke koje knjižnica ima.
Između ostalog bit će izložene ilirska zbirka i zbirka Gustava Krkleca na čijem stolu je i potpisan ugovor, te zbirke Marijana Zubera i Zvonka Milkovića. U novim prostorima knjižnice će također biti mjesta da se javnosti predstavi niz zanimljivosti poput originalnog poziva Metela Ožegovića, zatim razglednice Ernesta Hemingwaya poslane Gustavu Krklecu i mnoge druge zanimljivosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.