U Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisani ugovori vrijedni više od 500 milijuna kuna

U Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisani ugovori vrijedni više od 500 milijuna kuna

Premijer Andrej Plenković za današnjeg je posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji nazočio obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade "Pauci", čijim je pripadnicima čestitao i zahvalio na izvanrednom doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji. Susreo se i sa županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom te istaknuo da je za vrijeme pandemije Covid 19, Vlada osigurala 1,112 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta u Županiji. 

Nakon obilježavanja 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade te polaganja vijenca na Spomen kapeli sv. Križ Dračevac Premijer se se sastao s predstavnicima Udruge veterana 4. gardijske brigade. 
Čestitavši rođendan pripadnicima 4. gardijske brigade - Paukovima, istaknuo je da su svi oni dali izniman doprinos Domovinskom ratu, hrvatskoj slobodi i demokraciji i onome u čemu uživaju današnje generacije. 
Podsjetio je da je u toj brigadi bilo 7.400 pripadnika, a 196 ih je nažalost izgubilo život, dok se četvorica još vode kao nestali. 
"Bili su na svim najvažnijim ratištima tijekom Domovinskog rata, dali su nemjerljiv doprinos i važno je, nakon 30 godina od osnutka, iskazati poštovanje pripadnicima 4. gardijske brigade, njihovim obiteljima i njihovom doprinosu modernom i slobodnom Hrvatska ", rekao je. Dodao je da je s veteranima te brigade razgovarao o tome kako su se prilagodili i otkrio da su 1,8 milijuna kuna europskih sredstava iskoristili za razne projekte gdje na svoj način i danas doprinose društvu, mnogi godine nakon Domovinskog rata. 
 
U Splitu su danas potpisani i uručeni ugovori vrijedni 500 milijuna kuna
 
Nakon toga premijer se sastao sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom i prisustvovao potpisivanju tri sporazuma iz područja prometa koji će značajno olakšati funkcioniranje grada Splita i županije. 
"Smatram to velikim iskorakom koji će promijeniti prometno funkcioniranje županije", rekao je premijer Plenković. 
Sastao se i sa gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom, te će nazočiti predstavljanju Sporazuma o razvoju zone Dračevac - Tehnološki park Split i Ugovora o izgradnji i opremanju središnjeg objekta Tehnološkog parka Split, kao kao i potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za nove autobuse za Promet doo i za projekt uvođenja inteligentnih prometnih sustava u funkcionalno prometno područje grada Splita. 
Premijer Plenković zahvalio je gradonačelniku Krstuloviću Opari na teškom i izvrsnom mandatu u protekle četiri godine, unatoč bolesti koja ga je pogodila gotovo na početku mandata. Što se tiče predanih i potpisanih ugovora, premijer je istaknuo da je njihova ukupna vrijednost 500 milijuna kuna, naglasivši da je ovo veliki doprinos razvoju Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Iz europskih fondova prethodno dogovorenog 900 milijuna projekata
 
Budući je Splitsko-dalmatinska županija s najvećim brojem jedinica lokalne samouprave, čak 55, istaknuo je kako je zadovoljan što su joj posljednjih godina značajno povećani prihodi nakon izmjena zakona o financiranju lokalnih i regionalne vlade, koje su mogle realizirati puno projekata koje su obećale svojim građanima.
 
Također je naveo da se županija približava iznosu od 900 milijuna eura u ukupno ugovorenim projektima financiranim iz europskih fondova, što, dodao je, govori o okretnosti svih aktera. 
Istodobno, kako bi sačuvala radna mjesta tijekom krize Covid, Vlada je za tu županiju osigurala naknadu za preko 72 tisuće radnika, a do sada je isplaćeno milijardu i 112 milijuna kuna. Dodao je da je ova naknada produžena za mjesec svibanj i da će je i dalje dobivati ​​svi radnici koji se bave onim djelatnostima koje su ograničene zbog pandemije.
 
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.