Predsjednik Milanović uz Dan grada u Križevcima posjetio Zvjezdarnicu i Razvojni centra i tehnološki park

Predsjednik Milanović uz Dan grada u Križevcima posjetio Zvjezdarnicu i Razvojni centra i tehnološki park

Povodom obilježavanja Dana Križevaca predsjednik Republike Zoran Milanović boravio je danas u Križevcima u kojima je obišao Zvjezdarnicu i  Razvojni centar i tehnološki park Križevci. U pratnji domaćina, gradonačelnika Grada Križevaca Maria Rajna, zamjenika gradonačelnika Danijela Šaška i predsjednika Gradskog vijeća Grada Križevaca Igora Frbežara te uz stručno vodstvo voditelja projekta „SPARK“ dr.rer.nat. Andreja Dundovića predsjednik Milanović obišao je Zvjezdarnicu Križevci. Zvjezdarnica je izgrađena u sklopu projekta "SPARK - Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca", a kao dio Kozmološkog centra – znanstveno-obrazovnog centra, prvog takvog u Hrvatskoj, posvećenog istraživanju svemira i promicanju tematike svemira.

 Projekt „SPARK“  vrijedan je 3 milijuna kuna i sufinanciran iz EU fondova, a pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, zatim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković” te Grada Križevaca da ponude djeci, mladima, ali i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

 Predsjednik Republike posjetio je Razvojni centar i tehnološki park Križevci u kojem je obišao tvrtke „Hedona“ d.o.o. i „Codel“ d.o.o. Tvrtku „Hedona“ osnovala je prije deset godina Udruga osoba s invaliditetom Križevci, primarno se bave izradom ručno rađenih pralina, čokolada i dražea, a zapošljavaju 33 djelatnika od kojih je 18 osoba s invaliditetom dok je tvrtka „Codel“ visokotehnološka i inženjerska tvrtka koja se bavi upravljanjima industrijskim procesima i tokovima materijala koja već više od trideset godina posluje na domaćem i inozemnom tržištu.

 Tijekom obilaska gradonačelnik Križevaca Mario Rajn predstavio je predsjedniku Milanoviću i ostale provedene investicije u Križevcima kao što je izgradnja Staračkog doma, Dječjeg vrtića, Poliklinike Medikadent, spomenika braniteljima, Srednje škola „Ivan Seljanec“ i drugih projekata. Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci predsjednik Milanović obišao je i Križevačke sunčane krovove – prvi takav projekt proveden u Hrvatskoj kojim je, kroz kampanju grupnog ulaganja, na krov jedne javne zgrade postavljena solarna elektrana. Obilazak je predvodio upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić, koji je predsjedniku Milanoviću predstavio taj projekt kao i druge koji će omogućiti da 2030. godine Križevci postanu energetski neovisni grad.

 Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

 Čestitajući Križevčankama i Križevčanima 771. godišnjicu Grada poručio im je ih “vode mladi ljudi za koje se čini da svoj posao dobro razumiju i da vode grad u odličnom pravcu”. 

 Osim predsjednika Milanovića na obilježavanju Dana grada Križevaca govorili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, u ime svih gradonačelnika i načelnika gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić i župan Koprivničko-križevačke županije i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Darko Koren.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.