Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić boravio je u Ceru u Bosni i Hercegovini

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić boravio je u Ceru u Bosni i Hercegovini

Ministar Anušić u Bosni i Hercegovini:  Na sastanku s vrhbosanskim nadbiskupom mons. Tomom Vukšićem ministar Anušić razgovarao je o strateškim projektima koji se uz potporu Vlade Republike Hrvatske realiziraju na teritoriju Bosne i Hercegovine.

 Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić boravio je 16. kolovoza u Ceru u Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s vrhbosanskim nadbiskupom mons. Tomom Vukšićem. Na sastanku se razgovaralo o strateškim projektima koje su predložile hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini.  U tom je kontekstu ministar Anušić rekao kako nije nikad, kao u proteklih osam godina, bilo razvijeno toliko projekata koje financira Vlada Republike Hrvatske što jasno potvrđuje smjer politike Vlade RH i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u zaštiti interesa hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ministar Anušić je poručio: "Komunikacija i realizacija projekata na najvišoj su razini dosad i tako treba nastaviti raditi i dalje. Svi smo zadovoljni - i mi kao Vlada Republike Hrvatske koja ulaže u projekte, a tako i svi koji sudjeluju u projektima na koje su čekali desetljećima“.

 Istaknuo je da Vlada Republike Hrvatske brine o Hrvatima izvan RH te dodao kako od ukupnog iznosa koji se izdvaja za Hrvate izvan Hrvatske, oko 70 posto sredstava ide za Hrvate na području Bosne i Hercegovine. "Nije Hrvatska zaboravila svoje Hrvate ni u Vojvodini, ni u Bosni i Hercegovini, niti u Crnoj Gori i neće ih nikad zaboraviti. Takvi moramo biti, moramo brinuti o našoj zajednici i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske“, poručio je.

 Anušić: Poveznica Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini neraskidiva je i neuništiva

 Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini, ministar Anušić posjetio je franjevački samostan Plehan u Župi sv. Marka evanđelista te nazočio posvećenju župne crkve svetišta Svetog Roka u Župi Krista Kralja u Ceru. Istaknuvši kako je podrijetlom iz ovih krajeva ministar Anušić je rekao: "Na obilježavanje blagdana svetog Roka dolazio sam prije Domovinskog rata i prije svih događanja koja su nažalost iselila našu Posavinu. Dolazio sam svako ljeto, ali i kasnije, i kao župan i kao načelnik općine, a došao sam i danas kao ministar, ali prije svega kao čovjek i kao vjernik“.

 Dodao je kako je poveznica Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini neraskidiva i neuništiva te istaknuo važnost Katoličke crkve koja veže i spaja hrvatski narod u proteklim desetljećima, kao i stoljećima prije."Da nije bilo Katoličke crkve vjerujem da ne bismo preživjeli sva ta turbulentna vremena pa niti vrijeme Domovinskog rata. Uspjeli smo stvoriti neovisnu hrvatsku državu koja je danas samostalna i priznata u svijetu i u svim diplomatskim okvirima u kojima današnja moderna država treba biti. I upravo je zato zadaća takve hrvatske države - briga o Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a ponajprije o Hrvatima u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je ministar.

Foto :MORH/F.Klen

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.