Hrvatska je među osam najboljih na svijetu - veličanstveni Livaković skinuo tri penala

Hrvatska je među osam najboljih na svijetu - veličanstveni Livaković skinuo tri penala

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva nakon lutrije jedanaesteraca! Junak je bio Dominik Livaković koji je obranio čak tri udarca s bijele točke.

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon što je u osmini finala boljim izvođenjem 11-eraca izbacila Japan sa 3-1.  Nakon 120 minuta bilo je 1-1, da bi prilikom izvođenja 11-eraca u junaka izrastao Dominik Livaković koji je obranio tri udarca Japanaca. Poveo je Japan golom Daizena Maede (43), na 1-1 poravnao je Ivan Perišić (55). Kako se rezultat više nije mijenjao ni do isteka 90. minute kao niti nakon dodatnih pola sata, o putniku u četvrtfinale odlučivalo se udarcima s bijele točke. Hrvatska će u četvrtfinalu u petak igrati protiv pobjednika susreta Brazil - Južna Koreja koji je na programu od 20 sati.
Japan je bio opasniji u prekidima u prvom poluvremenu, dok su hrvatske prilike dolazile nakon pogrešaka suparničke zadnje linije. U 3. minuti glavom je pokušao Taniguchi koji se ubacio u hrvatski kazneni prostor nakon ubačaja Enda no nije bio precizan. Hrvatska je uzvratila u 8. minuti, Perišić je iskoristio pogrešku Tomiyasua, ušao u kazneni prostor iskosa s lijeve strane, no nije uposlio Kramarića u sredini već je pokušao sam udarcem kojega je obranio Gonda.  Nova pogreška japanske obrane stigla je u 24. minuti kada je Petković oteo loptu, no predugo je čekao s dodavanjem za Kramarića te je propala vrlo izgledna situacija. Bolju igru u prvom poluvremenu Japan je okrunio u 43. minuti, nakon kornera je uslijedila kratka kombinacija prije ubačaja Doana s desne strane, Taniguchi je spustio loptu u sredinu gdje se najbolje snašao Maeda i sa šest-sedam metara pronašao put do mreže. Hrvatska je uspjela poravnati na sličan način početom nastavka. Lovren se priključio napadu i uputio sjajan centaršut s desne strane točno na glavu Perišića koji je sa 13 metara pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Gonde. Uslijedili su dalekometni pokušaji s obje strane, no Livaković je u 57. minuti odlično reagirao na udarac Enda, da bi se u 62. minuti istaknuo i Gonda nakon pokušaja Modrića. Do kraja dvoboja obje su reprezentacije su igrale više s mišlju kako ne primiti pogodak nego kako ga zabiti. Hrvatska je najbliža pogotku bila u 66. minuti kada Budimir nije bio precizan glavom te u 78. minuti kada je Perišićev udarac s distance bio blokiran, dok je Japan najopasnije zaprijetio u 104. minuti kada je Mitoma osvojio više od 30 metara i zapucao s vrha kaznenog prostora no Livaković je bio na mjestu. 

Dominik Livaković odveo je Hrvatsku u četvrtfinale SP-a obranivši u raspucavanju s bijele točke čak tri udarca Japanaca, a Zadranin je oživio uspomenu na sugrađanina Danijela Subašića, koji je također udarcima s bijele točke doveo Vatrene do finala.

Hrvatska je odigrala i sedmu utakmicu od zadnjih osam nokaut-faze s barem produžecima, a iznimka je samo finale s Francuskom 2018.

Borbena i iscrpljujuća borba s Japancima odlučena je tek penalima, Hrvatska je ušla treći put u četvrtfinale SP-a, dok Japanci opet nisu prošli osminu finala. Bila je to utakmica u kojoj je Hrvatska odigrala vrlo slabo prvo poluvrijeme.

U prvom je poluvremenu hrvatska obrana, začudo, imala puno veći problem s ubačajima sa strane i skokom negoli su to imali na drugoj strani mnogo niži Japanci. Također, vezni red Vatrenih načinio je previše tehničkih pogrešaka, s premalo utrčavanja i sudjelovanja napadača.

 

Stadion Al Janoub. Sudac: Ismail Elfath (SAD). Strijelci: 0:1 Maeda (44′), 1:1 Perišić (56′). Žuti kartoni: Kovačić, Barišić (Hrvatska).

HRVATSKA: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić, Modrić, Brozović, Kovačić, Kramarić (od 68′ Pašalić), Petković (od 62′ Budimir), Perišić.
JAPAN: Gonda, Tomiyasu, Taniguchi, Yoshida, Nagatomo (od 64′ Mitoma), Endo, Morita, Doan (od 87′ Minamino), Kamada (od 75′ Sakai), Soma, Maeda (od 64′ Asano).

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.