Vatreni pred ispadanjem, Italija izjednačila u 98. minuti!

HRVATSKA ITALIJA EURO 2024

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je 1-1 (0-0) protiv Italije u Leipzigu, u posljednjem trećem kolu skupine B EURA, a taj rezultat vjerojatno neće biti dovoljan za osminu finala.

U drugom susretu trećeg kola ove skupine Španjolska je pobijedila Albaniju 1-0. Španjolska je prva u skupini, a Italija druga, čime je osigurala ogled osmine finala protiv Švicarske, u subotu od 18 sati. Hrvatska je treća s dva boda i mora čekati rasplet po skupinama do kraja, ali u ovom trenutku su šanse da se nađe među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije vrlo male.

Hrvatskoj za plasman u osminu finala trebaju pobjede Engleske protiv Slovenije od najmanje tri razlike, potom Danske protiv Srbije, Turske protiv Češke i Portugala protiv Gruzije.

Jedanaesterac Luke Modrića u 54. minuti obranio je talijanski vratar Gigi Donnarumma, ali je samo minutu kasnije Modrić ispravio pogrešku te postigao gol koji je bio vrijedan osmine finala sve do 98. minute. U zadnjoj minuti nadoknade Mattia Zaccagni je pogodio za 1-1 i time sveo šanse Hrvatske na minimum.

Nije dugo trebalo Hrvatskoj za prvu priliku i bio je to odličan udarac Luke Sučića u petoj minuti. Potegnuo je iskosa, sa skoro 20 metara. Lopta je išla pod gredu, ali je dobro reagirao talijanski vratar Donnarumma.

Talijani su uzvratili nekoliko minuta kasnije kada su lijepo izigrali Hrvatsku na sredini terena, a opasnu ubačenu loptu ispred Raspadorija je očistio Pongračić. Od prve minute bila je vidljiva opreznost u igri s obje strane, ali unatoč tome su obje momčadi vrlo suptilno izlazile iz obrane prema naprijed i kvalitetnim okomitim dodavanjima dolazile u obećavajuće situacije.

Hrvatska je ipak dominirala posjedom, ali prvu sljedeću veću šansu imali su Talijani. Retegui je nadskočio Gvardiola te je pucao glavom, ali je lopta prošla pored hrvatske vratnice. Samo minutu kasnije opet je Retegui bio u šansi, ali je njegov pokušaj blokiran. Sredinom prvog dijela Talijani su se nametnuli i počeli su dominirati.

Sve je opasnije bilo na polovici travnjaka koji je pripadao Hrvatskoj, a veliku šansu Talijani su propustili u 27. minuti. Na drugoj vratnici je potpuno sam ostao Bastoni, ali je njegov dobar udarac glavom sjajno obranio Livaković.

Do kraja poluvremena svaka je momčad po jednom zaprijetila. Prvo je Hrvatska stvorila gužvu pred Donnarummom, ali nitko nije uputio završni udarac, dok je na drugoj strani iz teške situacije, okružen brojnim hrvatskim igračima, pokušao Pellegrini, ali je i taj udarac zaustavio Livaković.

Nakon što u prvih 45 minuta izbornik Dalić nije htio nikakav rizik u igri, prvi je potez povukao na startu drugog dijela uvevši napadača Antu Budimira. Određenu agresivnost Hrvatska je odmah pokazala početkom drugog dijela kada je Gvardiol na svojoj polovici terena. Donio je loptu sve do talijanskog šesnaesterca, ali egzekucija akcije je izostala.

Nakon nekoliko opasnih ubačaja pred Donnarummu, u 53. minuti suđen je jedanaesterac za Hrvatsku. Lopta je u ruku udarila Frattesija, a sudac Makkelie je pokazao na bijelu točku. No, savršenu šansu Hrvatska nije pretvorila u pogodak. Udarac Modrića obranio je Donnarumma, ali samo minutu kasnije ipak erupcija oduševljenja hrvatskih navijača u Leipzigu.

Prvo je talijanski golman sjajno zaustavio udarac Budimira, ali prvi je na odbijenu loptu došao upravo Modrić koji je ovaj put bio točan i neumoljiv. Pod gredu je pospremio loptu za 1-0 Hrvatske.

Nakon toga je bilo jasno kako će Talijani stisnuti jer ih poraz može gurnuti izvan 16 najboljih na EURU, dok se Hrvatska povukla i čekala kontranapad kao šansu za drugi gol.

U 61. minuti je opet glavom zaprijetio Bastoni i bio je pritom vrlo blizu gola za 1-1. U valovima su letjeli opasni ubačaji ispred Livakovića. Vrlo često se Hrvatska panično branila, ali je nekako zadržala u tom periodu vodstvo dok su Talijani žestoko stisnuli.

Chiesa je unio puno živosti u talijansku igru, a potom je Spalletti na travnjak uveo i klasičnog napadača Scamaccu. Talijanski napadi su se smirili između 70. i 80. minute, a tada, deset minute prije kraja, Bastoni je u zadnji trenutak skinuo Budimiru loptu s glave za potencijalno zaključenje ovog dvoboja.

Držala je Hrvatska vodstvo sve do 98. minute, ali je tada sjajno suprotni kut pogodio Zaccagni. Osigurao je svojoj Italiji drugo mjesto, a Hrvatskoj minimalnu nadu da će ipak ugledati osminu finala.

HRVATSKA - ITALIJA 1-1 (0-0)

Strijelci: 1-0 Modrić (55), 1-1 Zaccagni (90+8)

Stadion Leipzig. Gledatelja: 42.900. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska).

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Brozović, Modrić (od 80. Majer), Kovačić (od 70. Ivanušec) - Mario Pašallić (od 46. Budimir), Kramarić (od 89. Juranović), Sučić (od 70. Perišić). Izbornik: Zlatko Dalić.

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian (od 81. Zaccagni) - Jorginho (od 82. Fagioli), Barella – Raspadori (od 75. Scamacca), Pellegrini (od 46. Frattesi), Dimarco (od 57. Chiesa) - Retegui. Izbornik: Luciano Spalletti.

Žuti kartoni: Sučić, Modrić, Ivanušec, Pongračić, Stanišić, Brozović (Hrvatska), Calafiori, Fagioli (Italija)

Crveni kartoni: -

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://sport.hrt.hr/euro-2024/dan-odluke-hrvatska-italija-11626127

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.