Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu „Sportskog doma Sloga“ u Čakovcu

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu „Sportskog doma Sloga“ u Čakovcu

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  i Grad Čakovec potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu „Sportskog doma Sloga“ u Čakovcu financiranog iz mehanizma Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Vrijednost samog projekta procijenjena je na 372.190,16 eura, iznos bespovratnih sredstava koje dodjeljuju ministarstvo i fond je 262.378,40 eura, dok će Grad Čakovec u projektu sudjelovati sa 109.811,76 eura. Postojeći objekt „Sportskog doma Sloga“ nije energetski učinkovit i ne koristi nijedan oblik energije iz obnovljivih izvora energije tako da  projekt obuhvaća  energetsku  obnovu kojom će  učinkovitost rezultirati  uštedom godišnje potrebe toplinske energije za grijanje od 72,35  % i uštedom godišnje primarne energije od 90,75 %  u odnosu na trenutno stanje prije obnove te smanjenjem emisija CO2 od 91,13 %.

Tako je  prema samom projektu u planu izvedba toplinske zaštite ovojnice zgrade, stara  drvena stolarija  zamijenit će se novom PVC stolarijom, tu je i  ugradnja novih ili zamjena, odnosno poboljšanje postojećih tehničkih sustava zgrade koji uključuje tehničku opremu za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju i  ugradnju dizalice topline voda zrak i solarni kolektor za  sunčanu elektranu  za proizvodnju električne energije za potrebe zgrade, snage 10 kW. Kao mjera osiguravanja  zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta u planu je ugradnja visokoučinkovitog entalpijskog rekuperatora zraka efikasnosti 90 %.

Predstoji i zamjena postojećih rasvjetnih  tijela energetski učinkovitom LED rasvjetom, rekonstrukcija postojećeg sanitarnog čvora i prilagodba wc-a za korištenje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Uz to  projektirana je kosa rampa na ulazu u zgradu s jugoistočnog pročelja kako bi se osigurao pristup zgradi osobama koje se kreću s pomoću invalidskih kolica. Projekt obuhvaća i ozelenjivanje sjeveroistočnog pročelja sadnjom trajnica  te  izvedba parkirališta za bicikle za  20 parkirališnih mjesta.

Predviđenom obnovom „Sportskog doma Sloga“ produljit će se vijek trajanja građevine, budući da će osnovni elementi konstrukcije biti  kvalitetno zaštićeni, a ispravnim koncipiranjem slojeva postići će se već spomenuti održivi fizikalni procesi, odnosno ušteda  godišnje potrebe toplinske energije za grijanje od 72,35 % i ušteda godišnje primarne energije od 90,75 %  u odnosu na trenutno stanje prije obnove.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.