Na jubilarni, 30. JOMA Varaždinski polumaraton stižu trkači iz 11 zemalja s čak tri kontinenta

Na jubilarni, 30. JOMA Varaždinski polumaraton stižu trkači iz 11 zemalja s čak tri kontinenta

 U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u srijedu je najavljen jubilarni, 30. JOMA Varaždinski polumaraton – jedna od najuglednijih hrvatskih cestovnih utrka. Jesenski klasik u Varaždinu, kako ga nazivaju ljubitelji atletike i trčanja, uz gradonačelnika Nevena Bosilja, najavili su Anica Sitar, voditeljica za sport Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina kao suorganizator, Ladislav Gregorinčić, predsjednik TK-a Marathon 95 koji organizira utrku, i Dražen Cesar iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, zadužen za sport. Ta tradicionalna utrka koja okuplja velik broj djece, rekreativaca, ali i registriranih trkača, održat će se 22. rujna 2024., na Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan hrvatskih branitelja Varaždinske županije.

 Voditeljica za sport ZSUGV, Anica Sitar, istaknula je kako je JOMA Varaždinski polumaraton izvrstan način za početak obilježavanja Europskog tjedna sporta, s ciljem promocije sporta i poticanja što više građana na svakodnevnu sportsku, tjelesnu aktivnost, a trčanje je upravo takva aktivnost. Sitar je pritom najavila tri dječje utrke u subotu i utrke koje će se održati u nedjelju.

 – Veseli me što ćemo u subotu započeti s tri dječje utrke na Kapucinskom trgu, a prva od njih namijenjena je djeci do sedam godina, započinje u 17.30 i bit će dužine 200 metara. Uslijedit će utrka na 500 metara za djecu starosti od 8 do 11 godina, dok je utrka dužine tisuću metara namijenjena djeci od 12 do 15 godina. Prijave su još uvijek moguće, a startnina za dječje utrke iznosi pet eura. Svako će dijete dobiti majicu, kekse i sok, a najbolji i medalju – kazala je Sitar.  subotu mogu podignuti svoje startne pakete i oni koji će se natjecati u nedjelju, a organizator se pobrinuo i za dobru atmosferu pa će se svi prisutni na Kapucinskom trgu moći zabaviti uz glazbu, dodala je.

 – U nedjelju nastavljamo rano ujutro također na Kapucinskom trgu, a utrke počinju u 9 sati. S time da imamo utrku na pet kilometara - utrku građana, vatrogasnu utrku na pet kilometara i utrku polumaratona, 21,1 kilometar, a ta utrka polumaratona će ujedno biti i državno prvenstvo za Oružane snage Republike Hrvatske – najavila je voditeljica za sport ZSUGV.

 Dodala je da je odaziv na utrke izuzetno dobar, prijave su još uvijek moguće, a za sada je na utrku polumaratona prijavljeno 600-tinjak natjecatelja, među kojima su zvučna imena s hrvatske trkačke scene u muškoj i ženskoj kategoriji. Svoj su dolazak također potvrdili natjecatelji iz 11 zemalja i s čak tri kontinenta – stižu trkači iz Austrije, Bosne, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovenije, Norveške, Indije, Meksika i Velike Britanije.

 – Sigurni smo da će polumaraton biti odličan, a isto tako i utrka građana – poručila je Sitar.  Predsjednik TK-a Marathon 95, Ladislav Gregorinčić, rekao je kako je sve spremno za utrku te da je dosad za sve utrke ukupno pristiglo 750 prijava, od kojih je 570 plaćenih.

– Popodne će nas zabavljati grupa Fakustix, rock grupa iz Varaždina, a u 18 sati počinje podjela startnih paketa da se izbjegne, odnosno smanji gužva u nedjelju ujutro. Utrka je prilično zahtjevna za organizaciju, imamo 62 redara po cijelom gradu koji osiguravaju promet, bit će i 7-8 policijskih patrola i nas 50-ak volontera iz Kluba – kazao je Gregorinčić.

 Dodao je kako Joma nagrađuje sve natjecatelje u kategorijama na polumaratonu, a glavni sponzor utrke građana je Hervis, koji isto tako nagrađuje natjecatelje koji osvoje medalje u kategorijama. Djeca će dobiti medalje, a kuća Modernist iz Varaždina za njih je pripremila 30-ak paketa s knjigama za najbolju djecu.

 – Start je na Kapucinskom trgu, u Vrazovoj ulici. Trči se se preko Korza, Pavlinska ulica, u Supilovu sve do Konzuma na Banfici, tamo se skreće za Slobodu, pa Sajmišna ulica. Dolazimo do Trga bana Jelačića, desno u Nazorovu i onda se trči do Glazbene škole i tamo se odvajaju trkači na pet kilometara i ulaze u cilj, a polumaratonci idu dalje – pojasnio je Gregorinčić.

 Gradonačelnik Neven Bosilj najavio je da će sudjelovati u utrci građana te pozvao sve građane da se također uključe.

 – Želim upozoriti naše sugrađane na posebnu regulaciju prometa za vrijeme utrke. Molim ih da se pridržavaju uputa policije i redara na utrci kako se ne bi stvarale gužve oko Kapucinskog trga u subotu, ali i u nedjelju na dan održavanja utrke. Staza je certificirana te prolazi kroz Vrazovu i Kačićevu ulicu u kojoj se izvode radovi. Trkači će trebati pripaziti, a zamolili smo izvođače radova da te ulice dovedu u bolji red kako bi se utrka nesmetano odvijala. Pozivam sve koji se nisu prijavili da to učine, 750 prijavljenih trkača je sjajan broj pa je to jedna od najmasovnijih atletskih manifestacija u Hrvatskoj. Dođite i sudjelujte – pozvao je gradonačelnik Bosilj, na varaždinski polumaraton i utrku građana.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.