Svjetski dan voda u Varaždinskim Toplicama proslavili 'Odom radosti' i članstvom u EU Asocijaciji povijesnih termalnih gradova

Svjetski dan voda u Varaždinskim Toplicama proslavili 'Odom radosti' i članstvom u EU Asocijaciji povijesnih termalnih gradova

Varaždinske Toplice od 2022. godine punopravna su članica Europske Asocijacije Povijesnih Termalnih Gradova (EHTTA), a ujedno i punkt na kulturnoj ruti Vijeća Europe. Bila je to idealna prilika da se to prigodno obilježi u okviru Svjetskog dana voda, što je ujedno i prva službena aktivnost Grada u sklopu članstva u spomenutoj asocijaciji.

Za mještane Varaždinskih Toplice i sve zainteresirane posjetitelje organiziran je besplatan koncert u znaku Beethovenove 'Ode radosti' koja je danas službena himna Europske unije. 'Odu radosti' izveli su učenici puhačke sekcije Glazbene škole u Varaždinu, a povezanost Ludwiga van Beethovena i Varaždinskih Toplica objasnila je Lana Husnjak, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Varaždinskih Toplica.

– Činjenica je da je Beethoven dosta boravio po razno raznim termalnim lječilištima, tako da je Deveta simfonija nastala u jednoj od njih. Iz tog razloga većina gradova koji su dio ove priče Europske Asocijacije Povijesnih Termalnih Gradova obilježava Svjetski dan voda upravu uz ovu skladbu – rekla je Husnjak te dodala kako Varaždinske Toplice svoj nastanak duguju upravo svom magičnom izvoru koji je opstao kroz sve vremenske epohe.

Profesor trube iz Glazbene škole u Varaždinu Marko Prepelić naglasio je kako je ovo izvrsna prilika da se djeca malo maknu iz učionica, posebice nakon zatvorenosti radi covida i restrikcija nastupa i zabave na otvorenom.

 – Prije epidemije naša Glazbena škola imala je diljem Hrvatske puno nastupa, pogotovo srednjoškolaca, te se nadamo da ćemo sada moći nastaviti tu dobru tradiciju – kazao je profesor.

U nastavku programa okupljene je uz taktove Franka Sinatre, Nine Simone, Arethe Franklin i Louisa Armstronga zabavljao jazz duo, Hrvoje Šenjug na gitari i Oliver Potočnik na saksofonu.

 Profesor i glazbenik Hrvoje Šenjug bio je oduševljen lokacijom svirke.

 – Na neki način spajamo dvije različite povijesne vrijednosti, rimske iskopine i jazz, koji je glazba nastala u 20. stoljeću, a danas je na radost sviju – rekao je Šenjug.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.