Koncertom amaterskih zborova „Lepi glas se čuje“ počeli Dani Grada Čakovca

Koncertom amaterskih zborova „Lepi glas se čuje“ počeli Dani Grada Čakovca

Ovogodišnje obilježavanje Dana Grada Čakovca započelo je na najljepši mogući način – pjesmom čakovečkih amaterskih zborova.Nakon što su prošlog tjedna nastupili orkestri i instrumentalni sastavi, ovog četvrtka, u svojem najboljem svjetlu  publici u Centru za kulturu  koncertom  “Lepi glas se čuje“ predstavila su se četiri čakovečka  zbora.

Prve su na pozornicu izašle članice Ženske vokalne skupine kulturno-umjetničke udruge “Veseli Međimurci” koje  njeguju tradicijske napjeve Međimurja i drugih krajeva Hrvatske. U više navrata predstavljale su  Međimursku županiju na državnoj Smotri malih vokalnih sastava, osvojivši brojne Zlatne i Srebrne plakete na međunarodnim natjecanjima. Voditelj vokalne skupine od početka ove sezone je Tibor Bün.

Čakovečkoj publici predstavio se i Mješoviti zbor „Eliam”  koji pod vodstvom Petre Horvat djeluje tri godine i okuplja entuzijaste za pjevanje i skladanje nove duhovne glazbe na hrvatskom jeziku, temeljene na psalmima u suvremenom glazbenom izričaju.

Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski” koji nosi ime istaknutog hrvatskog skladatelja rodom iz Čakovca, vjerujemo da više ni ne treba posebno predstavljati. Riječ je o zboru u kojem je do sad pjevalo oko 600 pjevača-amatera. Redoviti su sudionici natjecanja Hrvatskih pjevačkih zborova, gdje su pet puta proglašeni najuspješnijim zborom. Na međunarodnim pozornicama osvojili su  20 Zlatnih diploma, devet Srebrnih i četiri Brončane diplome, te tri Srebrne olimpijske medalje. Nedavno su osvojili tri zlatne medalje i GRAND PRIX na međunarodnom natjecanju u Bijeljini. Zbor već godinama uspješno kao umjetnički voditelj i dirigent  vodi profesorica Senka Bašek.

I na kraju, svojom izvedbom publiku su oduševile i Pučpuljike. Ansambl  poznat po sudjelovanju u brojnim projektima i suradnjama, uključujući nastupe s Klapom „Sv.Juraj“ i Amirom Medunjanin. Nedavno su se vratile iz Šibenika s međunarodnog natjecanja Adria Cantat s dvije Zlatne plakete i posebnom nagradom za dirigenticu Andreu Ščapec. U listopadu ove godine, zahvaljujući angažmanu  Pučpuljika i Grada Čakovca, natjecanje Hrvatske udruge zborovođa, Croatia Cantat, održat će se upravo Čakovcu. Voditeljica i dirigentica ansambla je Andrea Ščapec.

Koncert „Lepi glas se čuje“ bio je  prava poslastica za ljubitelje zborske glazbe i odličan uvod u bogati program obilježavanja Dana Grada Čakovca koji nam i u narednim danima donosi pregršt zanimljivih zbivanja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.