Varaždin obilježio Međunarodni dan mladih

Varaždin obilježio Međunarodni dan mladih

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana mladih, u nedjelju 11. kolovoza u Gradskoj vijećnici, Savjet mladih Grada Varaždina organizirao je susret sa sa Savjetom mladih Grada Zagreba, Opatije, Rijeke, Lepoglave, Koprivnice, Čakovca i Međimurske županije, a događaju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina te saborski zastupnik Miroslav Marković, koji je tom prilikom govorio o stambenom zbrinjavanju mladih.

Nakon uvodne riječi predsjednice Savjeta mladih Grada Varaždina Hane Kontrec, Marković je govorio o problematici stambenog pitanja mladih te potaknuo prisutne na dijeljenje iskustva i ideja o rješavanju problema stambenog pitanja.

“Grad Varaždin se aktivno bavi problematikom stambenog zbrinjavanja mladih, a krenuli smo sa izgradnjom novog POS kvarta. No, potrebno je stvoriti model stambenog zbrinjavanja koji je mladima prihvatljiviji, dugoročno stabilan i pristupačan svima, a ključnu ulogu u tome ima suradnja lokalne i državne vlasti.“ – rekao je Miroslav Marković te zaključio da država treba regulirati mehanizme koji omogućuju takav model, primjerice dugotrajan najam stambenog zbrinjavanja u kojem mladi imaju pravo na dugoročno iznajmljivanje stanova po povoljnijim i stabilnim cijenama kroz partnerstvo države sa privatnim investitorima ili neprofitnim stambenim zadrugama. Oni financiraju i grade stambene jedinice, dok država u suradnji sa jedinicom lokalne samouprave osigurava zemljište, subvencije ili neki drugi oblik potpore te regulira cijene najmova.

Nakon sastanka, poveo ih je u razgled novoobnovljene Gradske vijećnice, a susret je završio Pub kvizom koji je organizirao Savjet mladih Grada Varaždina u Medinoj škrinji- Craft Platz.

Danas je potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Savjeta mladih Grada Varaždina i Grada Opatije u nadi da će učvršćivanjem međusobnih kontakata, razmjenom iskustava i znanja u područjima od važnosti za mlade doprinijeti razvitku politika za mlade te intenzivnijem povezivanju dvaju gradova u području mladih. Sporazum su potpisale predsjednica Savjeta mladih Grada Varaždina Hana Kontrec i predsjednica Savjeta mladih Grada Opatije Ena Knežević Tončinić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.