Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u Hrvatskoj obilježava svake godine u spomen na tragične događaje iz rujna 1999. godine kada su tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu. U spomen na njih, kao i za sve žene žrtve nasilja, predsjednik Milanović zapalio je svijeću i položio cvijeće ispred zgrade Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

 Na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice ubijene su tri žene sutkinja Ljiljana Hvalec, stranka u postupku Gordana Oraškić i njena odvjetnica Hajra Prohić, a teško je ozlijeđena sudska službenica Stanka Cvetković. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2004. godine, a obilježavanje za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama.

Ovogodišnje obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održano je u prostorijama Općinskog građanskog suda u Zagrebu gdje su nakon odavanja počasti minutom šutnje svim ženama koje su izgubile život zbog rodno uvjetovanog nasilja, uslijedila prigodna obraćanja. O važnosti podizanja svijesti i ozbiljnosti ovog društvenog problema govorili su predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu Petra Kušević Fraculj, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec, ministar pravosuđa Damir Habijan i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovan Dobronić.

 Uz predsjednika Milanovića bila je Melita Mulić, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.