Započeo trodnevni znanstveno-stručni skup VK 74/24/24 — Viktor Kovačić i status modernosti

Započeo trodnevni znanstveno-stručni skup VK 74/24/24 — Viktor Kovačić i status modernosti

U povodu 150. obljetnice rođenja i 100 godina smrti Viktora Kovačića i u sklopu programa obilježavanja Dana europske baštine, u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva arhitekata Zagreba započeo je trodnevni znanstveno-stručni skup VK 74/24/24 — Viktor Kovačić i status modernosti.

Otvarajući skup, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kapitalnu važnost opusa Viktora Kovačića za povijest hrvatske arhitekture, a posebno za razvoj i afirmaciju moderne arhitekture u Hrvatskoj na početku 20. stoljeća. Naglasila je da se Ministarstvo kulture i medija pridružilo obilježavanju dviju velikih obljetnica hommageom Viktoru Kovačiću: objavljivanjem dijela građe iz Ostavštine Viktora Kovačića u zbirci Ministarstva kulture i medija na platformi eKultura te virtualnom izložbom posvećenom njegovu radu i djelu. „Digitalnim izdanjem omogućuje se većem broju stručnjaka i široj javnosti upoznavanje, proučavanje i istraživanje složenog djela velikana hrvatske arhitekture Viktora Kovačića“, rekla je ministrica te najavila kako se do kraja godine planira objava spomen-mape njegovih odabranih crteža koji visokom kvalitetom pripadaju najkvalitetnijim djelima likovne umjetnosti u Hrvatskoj s početka 20. stoljeća.  
Naglasila je kako je projekt Digitalizacija kulturne baštine omogućio tehničke preduvjete za današnju objavu ove vrijedne građe koja obuhvaća više od 1.250 skica, crteža, studija, planova i fotografija vezanih uz većinu Kovačićevih ostvarenja. Izrazila je uvjerenje da će objavljeno digitalno izdanje Kovačićevih nacrta i crteža omogućiti puno većem broju povjesničara arhitekture iz Hrvatske i Europe istraživanje Kovačićeva djela i komparativnu analizu prema suvremenim ostvarenjima srednjoeuropskih.  
Na otvorenju skupa okupljenima su se obratili i ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, dekan Arhitektonskog fakulteta dr. sc. Siniša Justić te predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata dr. sc. Mia Roth-Čerina. 

Ravnateljica Uprave za muzeje, arhive i knjižnice Anuška Deranja Crnokić i autor izložbe - viši savjetnik u Planoteci  Središnje dokumentacije za zaštitu kulturne baštine Krešimir Galović predstavili su virtualnu izložbu „Hommage Viktoru Kovačiću - građa iz ostavštine Viktora Kovačića u zbirkama Ministarstva kulture i medija RH“, na kojoj su predstavljeni ključni projekti poput diplomskog rada, crkve sv. Blaža, vile Frangeš, vile Vrbanić, kuće Frank, palače Burze  i mnogih drugih izvedenih i neizvedenih projekata.  
Izložba je dostupna na portalu eKultura Ministarstva te u dvanaest cjelina kronološki predstavlja ostavštinu Viktora Kovačića prikazujući vrijedan fond građe kroz njegove projekte, studije, rukopise, arhitektonske planove, crteže i skice te fotografije nastale u rasponu od 1889. do 1924. godine.
 
Podsjećamo, ta je zbirka proglašena 2018. godine kulturnim dobrom te upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao i većina izvedenih ostvarenja Viktora Kovačića o kojima nadležne konzervatorske službe kontinuirano skrbe. U proteklom se razdoblju uz stručnu obradu dijela građe paralelno provodio i postupak njezine konzervacije i restauracije u suradnji sa stručnjacima Hrvatskog restauratorskog zavoda.

MINKIULT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.